30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ο Φάις από τους νέους

 

Μια συνάντηση με τον Μισέλ Φάις, με αφορμή το βιβλίο του «Aegypius monachus» (Πατάκης), την Κυριακή στο El Viaje music bar. Τον συγγραφέα παρουσιάζουν οι νέοι πεζογράφοι Χρίστος Κυθρεώτης και Γιάννης Τσίρμπας. Θα προβληθεί απόσπασμα από τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας, ώρα έναρξης 21.00).

 

…………………………………………………………………………….

 

Μουσικοί και μουσικές

 

Ο σπουδαίος κλαριντζής από την Ηπειρο Πετρολούκας Χαλκιάς εμφανίζεται σήμερα και αύριο στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-9213310). Τον συνοδεύει στο τραγούδι ο Αντώνης Κυρίτσης. Είσοδος από 15 ευρώ, ώρα έναρξης 22.30.

 

* Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνή και κατεβαίνουν σήμερα στο Passport στον Πειραιά (Καραΐσκου 117, πλ. Κοραή), προσκαλώντας σε ένα μεγάλο πάρτι. Μαζί τους οι: Jumping Judas, 9mm και Countdown. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30, εισιτήρια 10 ευρώ.

 

* Το Τσάι στη Σαχάρα (Λαοδικείας 18 – Ιλίσια, τηλ. 211-0120936) φιλοξενεί αύριο στις 22.00 «Ανθολογία του καλού ελληνικού τραγουδιού» (από το ρετρό μέχρι το έντεχνο). Τραγουδούν οι Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Διαμάντη Δαγιάση. Κιθάρα Ηλίας Καραγιάννης, πιάνο Γιώργος Σαλβάνος. Τιμή εισόδου 12 ευρώ.

 

…………………………………………………………………..

 

Αφιέρωμα στη Μαρία Κοτζαμάνη

 

«Βραβείο Μαρία Κοτζαμάνη» αφιερωμένο στη μνήμη της διακεκριμένης ιστορικού τέχνης ανακοίνωσε το Ιδρυμα Χρίστος Καράς. Θα απονεμηθεί στον πρωτεύσαντα από τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Υδρας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στη ζωγραφική, τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό. Η εκδήλωση θα γίνει αυτό το Σάββατο στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας (20.00), όπου για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο της Μ. Κοτζαμάνη θα μιλήσουν οι: Ντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια ΙΑΜΥ, Εφη Ανδρεάδη, ιστορικός τέχνης, Χρίστος Καράς, ζωγράφος, Θόδωρος, γλύπτης, Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος και Σόνια Χαραλαμπίδου, αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ. Η Μαρία Κοτζαμάνη (1938-2012) ξεκίνησε να αρθρογραφεί στη «Μεσημβρινή» στις αρχές του 1960 και εργάστηκε επίσης ως κριτικός τέχνης στα έντυπα «Εικόνες», «Τα Νέα», «Γυναίκα» και «Εθνος». Συνεργάστηκε στενά με σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς της όπως οι Α. Ακριθάκης, Παύλος, Κ. Ξενάκης, Θόδωρος και Χ. Καράς. Το 1987 ήταν η επίτροπος της ελληνικής συμμετοχής στη 19η Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συνεργασία της με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την Υδρα είχε πολύπλευρους και στενούς δεσμούς. Κατοικούσε στο νησί από τη δεκαετία του 1970 και επέλεξε να ταφεί εκεί. Ηταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Χρίστος Καράς και επί χρόνια συνεργάτις του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Υδρας, όπου το 2010 επιμελήθηκε την έκθεση Ακριθάκης-Σαχτούρης.

 

……………………………………………………………………..

 

Τζαζ πάνω από την πόλη

 

Η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά το «athens technopolis jazz festival», φιλοξενώντας τζαζ τάσεις από όλο τον πλανήτη. Μέχρι την Κυριακή μουσικά σχήματα από 12 χώρες δίνουν το «παρών». Ωρα έναρξης: 21.00, είσοδος ελεύθερη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Σήμερα εμφανίζονται οι: Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία), Ximo Tebar Band (Ισπανία), Loscher Duo (Αυστρία).

 

*Ομως και το Μέγαρο γίνεται τζαζ για μια ολόκληρη μέρα, με συναυλίες, εργαστήρια, χάπενινγκ, πωλητήριο δίσκων, βιβλίων και memorabilia. Αύριο είναι η «Jazz Big Day» με τον πιανίστα Κένι Μπάρον, τον νεωτεριστή σαξοφωνίστα Γκίλαντ Ατσμοντ, τα κουιντέτα του Δήμου Δημητριάδη και του Αλέκου Βρέτου, το Τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη, κ.ά. Εισιτήρια από 8 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 210-7282333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

 

………………………………………………………………………….

 

Τα φιλμάκια της Ράινιγκερ

 

Ενα πρόγραμμα του Goethe-Institut, που περιλαμβάνει όλα τα μουσικά φιλμάκια της Λότε Ράινιγκερ που έχουν σωθεί («Κάρμεν», «Παπαγκένο», «Δέκα λεπτά Μότσαρτ», «Κλεμμένη καρδιά», κ.ά.), παρουσιάζεται σήμερα και την ερχόμενη Παρασκευή (19.30) στο Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός, τηλ. 210-7512625, www.beton7.com). Το έργο της μεγάλης κυρίας του πρωτοποριακού κινηματογράφου είναι εμπνευσμένο από τα παραμύθια και τη μουσική. Είσοδος ελεύθερη.

 

………………………………………………………………………….

 

Πρωτότυπο σεμινάριο στη Στέγη

 

Σεμινάριο με τη διακεκριμένη Αμερικανίδα εικαστικό Κριστίν Σαν Κιμ οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η καλλιτέχνις δούλεψε με μια μεικτή ομάδα δημιουργών: κωφούς και βαρήκοους εικαστικούς, ηθοποιούς, sound artists, performers, media artists, κ.ά. – αλλά και ακούοντες καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 18.00-20.00, με μια παρουσίαση-παράσταση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων στη Στέγη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου. Η διανομή τους ξεκινά μία ώρα πριν από την παρουσίαση.

 

……………………………………………………………………………..

 

Το τρένο σφυρίζει για τους καλλιτέχνες

 

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ ανοίγει και φέτος την καλοκαιρινή της σεζόν με τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ», από σήμερα έως και τις 8 Ιουνίου. Νέοι καλλιτέχνες και νεοσύστατες καλλιτεχνικές ομάδες «συνταξιδεύουν» με μικρές ομάδες θεατών και παρουσιάζουν πρωτότυπες σύντομες περφόρμανς στα κουπέ, σε ένα «ιδιωτικό» διαδραστικό περιβάλλον. Το φεστιβάλ (καλλιτεχνική επιμέλεια: Τατιάνα Λύγαρη) επεκτείνεται παράλληλα και σε όλα τα υπόλοιπα βαγόνια αλλά και στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας, με μουσικά λάιβ, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο περφόρμανς κ.ά. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ομάδες: PartSuspended, Αχραντη Φλέβα, Κύμα, Ομάδα των Αλλαγών, Τζέημς Τζόυς Καφέ, κ.ά. Καθημερινά από τις 20.00. Γενική είσοδος 4 € έως και 4 περφόρμανς ανά ημέρα. Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, τηλ: 210-5298922/6937-604988.

 

…………………………………………………………………………………

 

Από τη Βραζιλία στη Βολιβία

 

Η ταινία «Οριακή γραμμή» του Βάλτερ Σάλες θα προβληθεί αύριο (20.30) στο καφέ Σκαληνό (Κύπρου 1 & Αναξαγόρα, Ταύρος). Σε μια φτωχογειτονιά του Σάο Πάολο, η Κλέουζα προσπαθεί να αναθρέψει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της, το καθένα από τα οποία δοκιμάζει να πάρει τον δικό του δρόμο.

 

*Την Κυριακή, στο πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια (Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής) προβάλλεται η ταινία «Ακόμα και η βροχή», του Iciazr Bollain (20.30). Ενα ισπανικό κινηματογραφικό συνεργείο επιλέγει τη Βολιβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να γυρίσει μια ταινία χαμηλού κόστους για τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ομως μπλέκονται στις τοπικές ταραχές που ξεσπούν για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης.

 

Scroll to top