01/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ανοίγματα, πονοκέφαλος για τον Αντώνη Σαμαρά

Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει κινήσεις προς τα δεξιά της Ν.Δ.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣO κύβος για τον ανασχηματισμό φαίνεται πως έχει ήδη ριφθεί, το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Η αίσθηση όμως που υπάρχει στο όλον της Ν.Δ. είναι ότι από μόνος του δεν αρκεί για την ανάκαμψη του κόμματος. Οι συζητήσεις λοιπόν για ενδεχόμενες «διευρύνσεις», είτε προς το Κέντρο είτε δεξιότερα, έχουν αρχίσει.

 

Η εκτίμηση που υπάρχει από όσους γνωρίζουν τον πρωθυπουργό είναι πως προς το παρόν κινήσεις προς τα δεξιά της Ν.Δ. δεν θα κάνει.

 

Η πρωτοβουλία Αδωνη

 

Και παρ' ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης στον αέρα (του Mega) το βράδυ της Δευτέρας απηύθυνε ανοιχτά πρόταση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη να επανενωθεί με τη μεγάλη παράταξη, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν το έκανε με ίδια πρωτοβουλία και όχι καθ' υπόδειξιν Σαμαρά.

 

Ο κ. Καρατζαφέρης, που το ποσοστό 2,8% των ευρωεκλογών τον επανέφερε στο προσκήνιο, ενώ εκείνο το βράδυ το άφησε ανοιχτό, λέγοντας «ας γίνει πρώτα μεγάλη η παράταξη και βλέπουμε», την επομένη (στον ANT1) ξεκαθάρισε πως «θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά μόνο στην περίπτωση που άλλαζε πολιτική. Mε μια πιο αντιμνημονιακή στάση και διαπραγμάτευση με την κ. Μέρκελ».

 

Κινήσεις προς την πλευρά βουλευτών των ΑΝ.ΕΛΛ. επίσης δεν έχουν γίνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ηδη πάντως οι ΑΝ.ΕΛΛ., προ συνεδρίου του κόμματος, καταγράφουν μια αποχώρηση, του Βασ. Καπερνάρου, που ήταν και υποψήφιός τους για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας. Κάποιοι δε στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μετά το συνέδριο του κόμματος μπορεί να υπάρξουν και άλλες οικειοθελείς αποχωρήσεις και επιστροφή στην αγκάλη τής πάλαι ποτέ μεγάλης δεξιάς παράταξης.

 

Από την Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Πολύδωρας, Ζώης, Νικολόπουλος) πληροφορηθήκαμε ότι και προς τη δική τους πλευρά δεν έχουν γίνει προς το παρόν κινήσεις από τη μεριά της Ν.Δ. Μάλιστα, ο Ν. Νικολόπουλος, γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία του εκτός Ν.Δ. Από τους υπόλοιπους σχηματισμούς πληροφορούμαστε ότι θα έθεταν όρους για την επιστροφή τους, όπως την ύπαρξη σχεδίου ανάταξης της οικονομίας, το οποίο θεωρούν ότι δεν υπάρχει, αλλά ούτε και θα υπάρξει.

 

Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις να κάνει άνοιγμα στο εσωτερικό του κόμματος, προκειμένου να κλείσει τα στόματα όσων του καταλογίζουν ότι έχει μετατρέψει το μέγαρο Μαξίμου σε «άντρο της ΠΟΛ.ΑΝ.» και λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτό το πλαίσιο του εισηγούνται να κάνει άνοιγμα στην Ντόρα Μπακογιάννη, διορίζοντάς τη στη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, σε αντικατάσταση της Μαρίας Δαμανάκη.

 

Το καραμανλικό στρατόπεδο

 

Οπως και να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και στο οργανωτικό επίπεδο του κόμματος που θα ανοίξουν τις θύρες της Συγγρού και πάλι για το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο.

 

Προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτα. Εν αναμονή της λήξης της ελληνικής προεδρίας, στο τέλος Ιουνίου, μετατίθεται και ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα.

 

Ως τότε οι συγκυβερνώντες αναμένεται να ανακοινώσουν σειρά πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων. Διότι, μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται σθεναρά τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι αλλαγές στο εσωτερικό σχεδόν όλων των άλλων κομμάτων την οδηγούν σε αναζήτηση πολιτικού χρόνου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

 

Scroll to top