01/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εριδες και τρικλοποδιές στην πλατεία Συντάγματος

Ο ακήρυχτος πόλεμος εντός του οικονομικού επιτελείου καθίσταται ανοιχτή σύρραξη μετά τις εκλογές, καθώς ο Χάρης Θεοχάρης αρνείται πλέον να λειτουργεί σαν σάκος του μποξ.
      Pin It

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Την υποβόσκουσα από καιρό τώρα κρίση στις σχέσεις των κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου έβγαλαν στον… αφρό τα αρνητικά για τη συγκυβέρνηση αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Οι έριδες για την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, η οποία οδήγησε σε εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, στάθηκαν ικανές να ξεχειλίσουν το ποτήρι εν όψει αλλαγών στην κυβέρνηση.

 

Και επειδή ουσιαστικά ανασχηματισμός δεν γίνεται χωρίς αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, άρχισε ο καταλογισμός των ευθυνών για την αδιέξοδη φορομπηχτική πολιτική. Ο καθένας προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση του λίγο πριν από την ώρα της κρίσης. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιάννης Στουρνάρας πρώτος και καλύτερος διεκδικεί το… αλάθητο του Πάπα. Δεν δέχεται λάθη και παραλείψεις στην οικονομική πολιτική που άσκησε καθ’ υπαγόρευση των δανειστών. Ολα καλώς καμωμένα για να σωθεί η χώρα. Οι αμείλικτοι αριθμοί αδιάφοροι για τον υπουργό: 1,5 εκατ. άνεργοι, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, 1 εκατομμύριο απλήρωτοι εργαζόμενοι για περισσότερο από ένα τρίμηνο, δήμευση της ακίνητης περιουσίας με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στη θέση του «χαρατσιού», έκρηξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (έφτασαν τα 67 δισ. ευρώ) και τόσα άλλα μέτρα που σπρώχνουν σταθερά τους πολίτες στην εξαθλίωση.

 

Οι θέσεις που «παίζονται», όπως αυτή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναγνώρισης λαθών και ανάληψης ευθυνών. Για όλα φταίνε οι διπλανοί. Ο τελευταίος κρίκος. Εν προκειμένω ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση με πενταετή θητεία, κατ’ επιταγήν της τρόικας και με τη βούλα των μνημονίων, βάλλεται πανταχόθεν ως υπεύθυνος για όλα τα δεινά της οικονομίας και κυρίως τους υπέρογκους φόρους που έχουν επιβληθεί. Ακόμα και από τον πρωθυπουργό που τον διόρισε στον κρίσιμο τομέα των εσόδων, αποδεχόμενος εισηγήσεις των συνεργατών του.

 

Μόνο που ο Θεοχάρης δεν νομοθετεί. Εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισαν οι υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης. Εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους και αποφάσεις για ψηφισμένες ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως η πρόσφατη για τη φορολόγηση των ομολόγων που κατέχουν αλλοδαποί, η οποία απογείωσε πρόσκαιρα τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων μέχρι να ανακληθεί.

 

Δεν επιβάλλει φόρους. Καλείται να τους εισπράξει, προκαλώντας την μήνιν των πολιτών, που τον θεωρούν υπεύθυνο για τη βαριά φορολογία. Εκείνος είναι ο «σάκος του μποξ» και όχι ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, όπως παραπονέθηκε στον πρωθυπουργό, λίγο πριν τα πάρει όλα πίσω.

 

Στον διαγκωνισμό για την αποποίηση των ευθυνών οι συγκάτοικοι στο κτίριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας (ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Χ. Θεχάρης) έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά σε δύο ξένους. Πάει καιρός που οι… διπλωματικές σχέσεις των δύο αντρών έχουν διακοπεί. Μεταξύ του τρίτου και του όγδοου ορόφου δεν υπάρχει επικοινωνία.

 

Αμέτοχος στον «εμφύλιο» τούτες τις κρίσιμες ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Είχε διαχωρίσει τη θέση του εδώ και αρκετούς μήνες από συγκεκριμένες επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με τη σειρά του δεν ξαναπάτησε στα «χωράφια» του. Αλλωστε, άλλο πολιτικός και άλλο τεχνοκράτης.

 

Scroll to top