01/06/14


Στην Υγεία δεν υπάρχει χάπι end

Από το 9% το 2009 η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα έφτασε στο 32% το 2014, ενώ τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων έμειναν ανέγγιχτα.
      Pin It

 

 

Από το 9% το 2009 η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα έφτασε στο 32% το 2014, ενώ τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων έμειναν ανέγγιχτα

 

Είναι απαγορευτική πια η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά φαρμάκων. Η μία μετά την άλλη οι πολιτικές της κυβέρνησης το αποδεικνύουν σε ένα λαό που έχει πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη -μέσα από τις εισφορές του- δύο και τρεις φορές. Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Ο άρρωστος πληρώνει από την αρχή του χρόνου το ένα ευρώ ανά συνταγή, στην οποία μπορεί να αναγράφει μέχρι τρία φάρμακα. Αν χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, πληρώνει κι άλλη, ίσως και τρίτη συνταγή. Πληρώνει και τη μείωση κατά 4,7% της λιανικής τιμής που συνοδεύτηκε με εκτίναξη της δικής του συμμετοχής, αφού μειώθηκε η ασφαλιστική τιμή, η συμμετοχή δηλαδή του ΕΟΠΥΥ στο φάρμακο, μέτρο που εφαρμόστηκε λίγο αργότερα φέτος.

 

Εκτός από αυτά, ο άρρωστος πληρώνει ολόκληρη την τιμή για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, εκείνα δηλαδή που ναι μεν συνταγογραφεί ο γιατρός, αλλά δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, επιβαρύνεται και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), των οποίων το κόστος, μετά και την πρόσφατη απελευθέρωση των τιμών τους, έχει εκτιναχθεί. Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα πιο ευπώλητα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αρχίζουν να αλλάζουν συσκευασία και να πωλούνται στην αγορά κατά 30-40% ακριβότερα, όπως κατέδειξε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Μην ξεχνάμε και τις άγριες περικοπές στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι και το 2014 τη μείωσαν κατά 56,6%, αυξάνοντας την ίδια ώρα τη μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών κατά 51,6%.

 

Ολα αυτά οδηγούν στην τρελή αύξηση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασθενών στην αγορά των φαρμάκων από 9% το 2009 σε 32% το 2014, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε ημερίδα εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας φυσικά πως το ποσοστό αυτό πλησιάζει τον μέσο όρο συμμετοχής για φάρμακα των ασφαλισμένων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι 34%. Συνολικά, οι κυβερνήσεις μετά το 2009 μείωσαν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,4% και αύξησαν τη μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,6%. Δηλαδή, άφησαν ανέγγιχτες τις φαρμακοβιομηχανίες και την κερδοφορία τους και επιβάρυναν τον άρρωστο. Και εις ανώτερα…

 

Scroll to top