01/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζεστό χρήμα 7 δισ. στην αγορά

      Pin It

Του Μ. Χριστοδούλου

 

Οφειλές 3,5 δισ. ευρώ, από τα 9,3 δισ. ευρώ που χρωστά συνολικά σε προμηθευτές, θα προσπαθήσει να εξοφλήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το ποσό προβλέπεται να αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και εν συνεχεία να φθάσει τα 6,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο να έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ συνολικά στους ιδιώτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια των επόμενων έντεκα μηνών η ρευστότητα στην αγορά θα αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ σε σχέση με τα μηδενικά επίπεδα στα οποία κινείται σήμερα.

 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο αποπληρωμής αυτών των χρεών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012-Ιανουαρίου 2013 το Γενικό Λογιστήριο πλήρωσε χρέη 962 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 1,965 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και είναι τα πρώτα που θα εξοφληθούν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.

 

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει χορηγήσει 2.426 εφάπαξ, αξιοποιώντας τα 100 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από το ΓΛΚ για τον σκοπό αυτό, ενώ έως το τέλος Μαρτίου πρόκειται να πληρωθούν τα εφάπαξ σε 3.400 δημοσίους υπαλλήλους. Για τις μη επιβεβαιωμένες οφειλές ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ, στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι το ποσό που θα επιστραφεί θα είναι τελικά πολύ μικρότερο, αφού θα μεσολαβήσει συμψηφισμός οφειλών.

 

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Alpha Bank διαπιστώνουν ότι ομαλοποιούνται σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, καθώς επιταχύνεται η επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

 

Πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, τον Δεκέμβριο του 2012 καταγράφηκε αύξηση κατά 204 εκατ. ευρώ της καθαρής χρηματοδότησης, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού στην οικονομία, ύστερα από μια παρατεταμένη χρηματοδοτική ανομβρία,

 

Η ανάλυση κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας δείχνει ότι στη γεωργία και στη μεταποίηση είχαμε και αύξηση των υπόλοιπων των δανείων, που σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαγραφές δανείων, η καθαρή χρηματοδότηση των κλάδων αυτών ήταν αυξητική.

 

 

Scroll to top