Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Σε ρυθμούς… σάμπας, δηλαδή του Μουντιάλ της Βραζιλίας που αρχίζει στις 12 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου, μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η ΝΕΡΙΤ.

 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, εκτός από τις απευθείας και τις μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις από τις 12 πόλεις της Βραζιλίας μέσα από τη ΝΕΡΙΤ, τη ΝΕΡΙΤsports και τη ΝΕΡΙΤ HD, δημιουργεί ουσιαστικά πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί. Πριν από κάθε αγώνα θα υπάρχει pre game, ενώ μετά τους σημαντικότερους θα έχει και post game. Τις μέρες που δεν θα υπάρχουν μεταδόσεις θα προβάλλεται η εκπομπή «Πάμε Mundial».

 

Ομως η ΝΕΡΙΤ θα επιχειρήσει να μας βάλει σε μουντιαλικούς ρυθμούς από αυτή τη Δευτέρα (2/6) με δύο εκπομπές πρωί και βράδυ, ενώ για πρώτη φορά θα μεταδίδει και ολόκληρες αναμετρήσεις από τελικούς, ημιτελικούς και προημιτελικούς από παλαιότερα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου που έμειναν στην ιστορία, αλλά και ιστορικά αφιερώματα.

 

Τη Δευτέρα το πρωί λοιπόν στις 10.00 θα ξεκινήσει η εκπομπή «Ολοι σε έναν ρυθμό», που καταγράφει την ιστορία της διοργάνωσης με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 μέχρι και το πιο πρόσφατο, αυτό της Ν. Αφρικής. Μέσα στις εκπομπές -που παρουσιάζουν οι Ιωσήφ Νικολάου, Βασίλης Μπακόπουλος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Χρήστος Σαράντος- περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ και ιστορικά ματς, καθώς για παράδειγμα για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση θα μεταδοθεί ολόκληρος ο τελικός του 1966 ανάμεσα σε Αγγλία και Δ. Γερμανία, ο τελικός του 1970 ανάμεσα σε Βραζιλία και Ιταλία, ο ημιτελικός του 1974 με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει τη Βραζιλία και ο προημιτελικός του 1986 μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας. Μεθαύριο όλα θα αρχίσουν με ένα αφιέρωμα στις χώρες από την αφρικανική ήπειρο που ξεχώρισαν στα Μουντιάλ αλλά και στις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Παγκόσμιων Κυπέλλων. Θα ακολουθήσει (3/6) αφιέρωμα στον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Φέρεντς Πούσκας, τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, τον Εουσέμπιο, τον Πελέ και άλλα σπουδαία αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στις 4 Ιουνίου θα μεταδοθεί αφιέρωμα στο πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης αλλά και στο «θαύμα της Βέρνης», το Μουντιάλ του ‘54, ενώ την επόμενη μέρα θα έχει Μουντιάλ του ‘58 με τη Βραζιλία του Πελέ.

 

Μεθαύριο το βράδυ όμως θα κάνει πρεμιέρα και «Ο πυρετός του Μουντιάλ» (22.10) με οκτώ εκπομπές που χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο άξονες: στην ιστορία του Μουντιάλ και στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Πρόκειται συνολικά για οκτώ ωριαία επεισόδια. Τα τέσσερα τα παρουσιάζουν οι Αντώνης Πανούτσος και Αντώνης Καρπετόπουλος, οι οποίοι εστιάζουν στην ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου. Τα άλλα τέσσερα τα παρουσιάζει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που μας οδηγεί στην ιστορία και την πορεία της εθνικής μας ομάδας.

 

Για την ιστορία του Μουντιάλ και τις συμμετοχές της Εθνικής μας στη διοργάνωση μιλούν οι Ηλίας Ρωσσίδης, Κώστας Νεστορίδης, Κώστας Πολυχρονίου, Αριστείδης Καμάρας, Μίμης Δομάζος, Τάκης Οικονομόπουλος, Κώστας Ελευθεράκης, Τάκης Νικολούδης, Ανθιμος Καψής, Σάββας Κωφίδης, Βασίλης Χατζηπαναγής, Νέτο Γκουερίνο, Γιώργος Κούδας, Νίκος Σαργκάνης, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Στράτος Αποστολάκης, Χρήστος Αρχοντίδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Κώστας Κατσουράνης, Αγγελος Χαριστέας, Μιχάλης Καψής, Δημήτρης Σαλπιγγίδης και οι αθλητικογράφοι Ανδρέας Μπόμης, Νίκος Κατσαρός, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιώργος Λυκουρόπουλος και Κώστας Βερνίκος. Τις απόψεις και τις εμπειρίες τους καταθέτουν ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Χάαγκεν Φλάισερ, ο ζωγράφος Τάσος Παυλόπουλος, ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο ποιητής Σωτήρης Κακίσης, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Καμάρας, ο ποδοσφαιρικός ατζέντης Σέρκο Μπουρσελιάν, ο δρ Φιλοσοφίας Πάνος Δάφνος, ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός, ο συγγραφέας Νάσος Κατσώχης και ο συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Δάφνος. Τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την έρευνα και την παραγωγή υπογράφει ο Ηλίας Γιαννακάκης.

 

Λάβετε θέσεις λοιπόν οι τηλε-φίλαθλοι…

 

[email protected]

 

Scroll to top