01/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φύτεψαν ελιές στη φυλακή

Κοινωνική γλυπτική με ιδιαίτερο συμβολισμό στον Κορυδαλλό.
      Pin It

Μια εικαστική δράση με ιδιαίτερο συμβολισμό, που συνέδεσε τους κρατουμένους με τη δημιουργία, υλοποιήθηκε χθες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Η πρωτοβουλία ανήκε στον καλλιτέχνη Φώτη Καραγεωργίου, ο οποίος, εμπνεόμενος από το έργο BEUYS (Μπόις), δημιούργησε ένα είδος κοινωνικής γλυπτικής. Τοποθέτησε πολεμικά κράνη και στο καθένα από αυτά φύτεψε ένα δέντρο ελιάς.

 

Το κράνος και το δέντρο, δύο σύμβολα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, συνδιαλέγονται και αποκαλύπτουν την αέναη πάλη του ανθρώπου με τη φύση, του εαυτού του με ό,τι τον καταδυναστεύει και τον φυλακίζει. Τα κράνη με το πέρασμα του χρόνου ή θα αφομοιωθούν ή θα σπάσουν, οι ρίζες της ελιάς θα απελευθερωθούν και θα γίνουν δέντρα.

 

Βασικοί πρωταγωνιστές της δράσης, όπως τονίζει ο Δήμος Κορυδαλλού, ήταν οι κρατούμενοι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, οι οποίοι φύτεψαν τα δέντρα αλλά και θα τα φροντίζουν όσο αυτά θα μεγαλώνουν. Η εικαστική αυτή δράση αποτελεί συνεργασία του γραφείου Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και του Δήμου Κορυδαλλού.

 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική κάθε πρωτοβουλία που συνδέει τους κρατούμενους των φυλακών με τη δημιουργία, τον πολιτισμό, τη διά βίου μάθηση. Εχω τονίσει πολλές φορές ότι, ως δημοτική αρχή, αποσυνδέουμε τα κτίρια από τους ανθρώπους όταν υπερασπιζόμαστε το διαρκές αίτημα της πόλης για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως παράθυρα ελευθερίας για τους κρατούμενους, ενώ παράλληλα έχουν κοινωνικό συμβολισμό», δήλωσε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Το έργο θα τοποθετηθεί στον χώρο των φυλακών και στον χώρο του δημαρχείου.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top