Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στόχος άγνωστων βανδάλων έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης. Οι δράστες, αφού παραβίασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα, εισέβαλαν στον χώρο και προκάλεσαν φθορές σε γλάστρες, ανθοστήλες και μάρμαρα.

 

Με την υπόθεση ασχολείται η αστυνομία, ενώ την αγανάκτησή της εκφράζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας το θλιβερό συμβάν. «Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας θλίβει αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς…», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ, καταγγέλλοντας «τις αποτρόπαιες ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των μελών της κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

 

Ωστόσο, ο κ. Σαλτιέλ εκτιμά πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που δεν συνδέεται με τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ευρώπη, όπως η πρόσφατη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, όπου τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο Ισραηλινοί τουρίστες.

 

Ας σημειωθεί ότι το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, που καταλάμβανε έκταση περίπου 300.000 τ.μ., στον χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης, καταστράφηκε στη διάρκεια της Κατοχής από τους ναζί. Τα ταφικά μνημεία λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την πόλη. Στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε νέο νεκροταφείο στην περιοχή της Σταυρούπολης και ορισμένα από τα διασωθέντα μάρμαρα του παλιού νεκροταφείου μεταφέρθηκαν εκεί, όπου έχει ανεγερθεί και μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top