Pin It

Παράταση έως τα μέσα Ιουνίου για την υποβολή του Ε9 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις έντονες αντιδράσεις από τους λογιστές και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες στο σύστημα του Τaxisnet. Οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία επειδή, εξαιτίας της επιβολής φόρου ακινήτων για πρώτη φορά στα αγροτεμάχια και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, έγιναν πολλά λάθη κατά τον υπολογισμό των τελικών επιβαρύνσεων για τα ακίνητα αυτά.

 

Οπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, τα λάθη που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία τα οποία έχουν δηλώσει πολλοί φορολογούμενοι, στα Ε9 των ετών 2005-2013 ή και στο έντυπο του 2014, για τις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν.

 

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα. Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, θα προβλεφθεί νομοθετικά εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις. Σχετική τροπολογία που προωθείται θα δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9) παραμένει ανοιχτή (σήμερα είναι η 103η ημέρα λειτουργίας της) και το 50% των δηλώσεων έχει υποβληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες.

 

Scroll to top