01/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και μειώσεις και απολύσεις φοβούνται οι εργαζόμενοι της Αlpha

Η διοίκηση κατήγγειλε τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Φωνές ακόμη και για απεργία.
      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Συντονισμό όλων των συνδικαλιστικών σωματείων και άμεση απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρώτιστη επιλογή την απεργία, προτείνει ο πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank-Εμπορικής Γ. Κωνσταντινόπουλος στα υπόλοιπα σωματεία που λειτουργούν στην κρατικοδίαιτη Alpha Bank. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός της τράπεζας έχει ξεσπάσει μεγάλη αναστάτωση, αφού χθες η πολλαπλώς ευεργετούμενη από το Δημόσιο (από τα χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή) διοίκηση της τράπεζας κοινοποίησε κείμενο καταγγελίας των επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και των οργανισμών των δύο τραπεζών (Alpha – Εμπορική).

 

Οι διαλλακτικοί

 

Στον αντίποδα, το σωματείο εργαζομένων στην Alpha Bank, που εκπροσωπείται από τον Τ. Γκιάτη, με ανακοίνωσή του θεωρεί αναμενόμενη την κίνηση αυτή, αφού όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά «η τράπεζα με την επιστολή της από 16/4/2014 είχε θέσει υπ’ όψιν του συλλόγου τις προθέσεις της, που δεν ήταν άλλες από τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση όλων των θεμάτων μας, δηλαδή μισθολογικών και όρων εργασίας».

 

«Η προσπάθεια του συλλόγου συγκεντρώνεται στην προάσπιση των θέσεων εργασίας στην τράπεζα και του δικαιώματός μας για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων» είναι η θέση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank , θέση η οποία ωστόσο δεν ήρκεσε προκειμένου να αμβλυνθεί η ανησυχία για επικείμενες μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών, κυρίως λόγω της κατάργησης των οργανισμών.

 

Πάντως ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές τις μειώσεις αποδοχών, την κατάργηση του πλαφόν των 1.800 ευρώ, την κατάργηση επιδομάτων, βασικού μισθού και των υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά και τις απολύσεις μέσω εξαφάνισης των πειθαρχικών οργάνων. Από την άλλη, ο σύλλογος που εκφράζει περισσότερο τους εργαζομένους της πρώην Εμπορικής (την περιουσία της οποίας πήρε η Alpha Bank και τώρα επιδιώκει μειώσεις μισθών των εργαζομένων που φτάνουν ακόμη και το 40%), τάσσεται υπέρ της ευθείας αντιπαράθεσης με την τράπεζα αποκρούοντας ως αναποτελεσματικές τις συζητήσεις με τη διοίκηση. Καλεί δε τον Σύλλογο Προσωπικού της Alpha Bank να συστρατευτεί μαζί τους στην κατεύθυνση απόκρουσης των επιθέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι με άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

 

Scroll to top