protest

31/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλίμα έντασης η επέτειος για το πάρκο Γκεζί

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και η τουρκική αστυνομία κάνοντας χρήση βίας απέναντι στους διαδηλωτές τους εμπόδισε να τιμήσουν την επέτειο. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις καταστολής .
      Pin It

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους με προορισμό την Πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα και νερό εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους. Αρκετοί είναι οι τραυματίες. Περισσότεροι από 100 οι συλληφθέντες. 

istanbul

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ.

Στην Άγκυρα η αστυνομία αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

istanbul1

Oι συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταστροφή του πάρκου Γκεζί και τις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου, στις οποίες περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι πλημμύρισαν τους δρόμους, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και προκάλεσαν τσουνάμι διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και κύμα αμφισβήτησης εναντίον του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαιτώντας περισσότερη δημοκρατία.

istanbul2

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ότι θα συλληφθούν οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (…) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν.

«Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

istanbul4

Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε αυτούς που τον αψηφούσαν για τρεις εβδομάδες πέρυσι με τις διαδηλώσεις τους.

Ο κόσμος πάντως, παρά τις απειλές Ερντογάν, συγκεντρώθηκε κανονικά.

Στους δρόμους, περισσότεροι από 25.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης και οχήματα με περίπου πενήντα αντλίες νερού υπό πίεση κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Παράλληλα η αστυνομία έκλεισε το πάρκο Γκεζί (σ.σ. το Σάββατο) μετά το αίτημα που απηύθυναν οι ακτιβιστές για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ.

istanbul5

Οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που αντιτίθενταν στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι Τούρκοι –πάνω από 3,5 εκατ., σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση– βγήκαν στους δρόμους μιας εκατοστής πόλεων της χώρας για να απαιτήσουν, όπως και στις εξεγέρσεις της αποκαλούμενης «αραβικής άνοιξης», περισσότερη δημοκρατία.

Η επέμβασή των δυνάμεων καταστολής, είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

istanbul3

Δείτε live εικόνα ΕΔΩ 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top