wang

01/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Προκλήσεις» από ΗΠΑ και Ιαπωνία καταγγέλλει η Κίνα

Το Πεκίνο καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία για «προκλήσεις» σε βάρος του, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για την ασφάλεια.
      Pin It

Η Κίνα κατήγγειλε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ για «προκλητικές» δηλώσεις κατά του Πεκίνου στις ομιλίες τους στο φόρουμ Shangri-La Dialogue για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

«Η κινεζική αντιπροσωπεία έχει την αίσθηση ότι η ομιλία των κ.κ. Αμπε και Χέιγκελ ήταν μια προκλητική ενέργεια κατά της Κίνας», δήλωσε κατά την ομιλία του στο φόρουμ ο αντιστράτηγος Ουάνγκ Γκουανζόνγκ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στη Σινική Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση προς την Κίνα του Χέιγκελ για τις «αποσταθεροποιητικές της ενέργειες» στη Σινική Θάλασσα.

Ο Γκουανζόνγκ μιλώντας ενώπιον αξιωματούχων που μετέχουν στο φόρουμ Shangri-La Dialogue, εκτίμησε ότι οι ομιλίες των δύο πολιτικών, του Αμερικανού και του Ιάπωνα, ήταν «απαράδεκτες» και κατηγόρησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε κατά την έναρξη του φόρουμ το βράδυ της Παρασκευής και τον επικεφαλής του Πενταγώνου που μίλησε το πρωί του Σαββάτου ότι είχαν συντονίσει τις δηλώσεις τους «στοχεύοντας την Κίνα».

Ο Χέιγκελ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, κατηγόρησε χθες την Κίνα για «μονομερείς αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στη Νότια Σινική Θάλασσα προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν παθητικές αν απειληθεί η παγκόσμια τάξη.

Οι ΗΠΑ, αν και δεν εμπλέκονται στις διάφορες εδαφικές διαφορές στη Σινική Θάλασσα, «αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε προσφυγή στον εκφοβισμό, τον καταναγκασμό ή την απειλή της στρατιωτικής βίας για την προβολή διεκδικήσεων», είχε προσθέσει ο Χέιγκελ αφήνοντας να εννοηθεί ότι απευθύνεται στην Κίνα.

Ο Σίνζο Αμπε, στην ομιλία του, είχε καλέσει τις χώρες να σεβαστούν το νόμο, ένα αίτημα που σιωπηλά απευθυνόταν στην Κίνα.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top