02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίνατε επ’ αριστερά και με τον Φώτη

Προς παραμονή ο Κουβέλης, πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υιοθετεί η ΔΗΜΑΡ. Διαφωνούν Λυκούδης-μειοψηφία, έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί ο Βασίλης Οικονόμου.
      Pin It

Πρόκριμα παραμονής του Φώτη Κουβέλη στο τιμόνι της ΔΗΜΑΡ και έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του αποτελεί η διαφωνία με την υποβολή παραίτησης που διατύπωσαν από κοινού οι βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής στη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, καλώντας τον ουσιαστικά να μην επιμείνει.

 

Πάντως την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει η Κεντρική Επιτροπή, που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστεί η γραμμή που θα υιοθετήσει εφεξής η ΔΗΜΑΡ (σ.σ. εφόσον εγκαταλειφθεί η ιδέα ενός συνεδρίου ώς τα τέλη Ιουνίου) και η οποία είναι πλέον πολύ πιθανό να κλίνει υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, άποψη του κ. Κουβέλη και της προεδρικής πλειοψηφίας (Τσούκαλης, Ξυροτύρη, Ρεπούση, Χατζησωκράτης, Θεοχαρόπουλος κ.ά.) είναι ότι η ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου προοδευτικού μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας απέναντι στη σημερινή συντηρητική πολιτική, θα πρέπει να είναι μεν πρόθυμη για διάλογο με την Κεντροαριστερά, αλλά να στοχεύει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι προκληθούν νέοι κραδασμοί, αφού η μειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου (Λυκούδης, Ψαριανός, Παπαδόπουλος, Λιοναράκη κ.ά.) αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική και αντιπροτείνει «πλήρη αναπροσανατολισμό στρατηγικής» μέσω της δημιουργίας μιας ισχυρής κεντροαριστερής παράταξης με την Ελιά και το Ποτάμι. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποχωρήσεων, κάτι που θα ισοδυναμεί με διάσπαση, όσο βαρύγδουπο και υπερβολικό ηχεί το εν λόγω σενάριο για ένα κόμμα που μόλις υπερέβη το 1,2% στις πρόσφατες κάλπες.

 

«Θα επικρατήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και παρά τις όποιες διαφωνίες θα συνεχίσουμε ενωτικά και συντεταγμένα» εκτιμούν με μετριοπάθεια στην «Εφ.Συν.» έμπειρα κομματικά στελέχη.

 

Στο κατώφλι της εξόδου και της έκδοσης «διαζυγίου» με τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται ωστόσο ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου, όπως άφησε να εννοηθεί με συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο, ενώ τη δυσαρέσκειά του για τη διαφαινόμενη πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με δηκτική του ανάρτηση στο διαδίκτυο ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι «για να πας από την Αγίου Κωνσταντίνου στην Κουμουνδούρου δεν χρειάζεται να περάσεις από Χαριλάου Τρικούπη. Εκτός εάν έχεις “χαθεί”…»

 

Μεθαύριο Τετάρτη η «Μεταρρυθμιστική Τάση» της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιεί εκδήλωση στο Γκάζι με ομιλητή τον Σπύρο Λυκούδη, που θα αποτελέσει τον οδηγό για τη στάση της μειοψηφίας στις μετέπειτα εξελίξεις.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Scroll to top