02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βέτο από Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως σε περίπτωση εκλογής του Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισπεύσει το δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ!.
      Pin It

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝΕπίσημα, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν ήθελε να σχολιάσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ». Σύμφωνα με αυτό, ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να είπε στους Ευρωπαίους εταίρους του πως η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα αποσταθεροποιήσει τόσο πολύ την κυβέρνησή του ώστε μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματίσει». Παρ’ όλα αυτά, στα δημοσιογραφικά γραφεία, εδώ στο Λονδίνο, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι ανακριβές.

 

Η αλήθεια είναι πως από τις αρχές της περασμένης εβδομάδος ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του 2017. «Θέλω μια αληθινή και πλήρη επαναδιαπραγμάτευση που θα βελτιώσει τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω πως είναι καλό να συντομεύσω τον χρόνο της διαπραγμάτευσης», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Παράλληλα επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι εξακολουθεί να θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην Ε.Ε. αλλά σε μια «μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ολα αυτά βέβαια, πάντα με την προϋπόθεση πως το κόμμα του θα κερδίσει τις γενικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 7 Μαΐου του 2015.

 

Αυτό όμως που σίγουρα ειπώθηκε από μεριάς του, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, είναι ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την επιθυμία των ψηφοφόρων της για μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως επισήμανε στους Ευρωπαίους εταίρους του, ο διορισμός ενός προσώπου από το παρελθόν θα επιτρέψει στους ευρωβουλευτές να αγνοήσουν τις απόψεις των εθνικών ηγετών. Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ε.Ε., τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως επιθυμεί ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι μεταρρυθμιστής.

 

Αντιδράσεις

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος που αντιδρά στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. Υπάρχουν και άλλοι ηγέτες που δεν τον θέλουν. Μάλιστα λέγεται πως και η Γερμανίδα καγκελάριος συμμερίζεται την άποψή τους. Η θέση όλων αυτών είναι πως ο Γιούνκερ είναι φεντεραλιστής και πως η Ε.Ε. στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται μια προσωπικότητα της δεκαετίας τους ’80, αλλά μια πιο σύγχρονη η οποία θα μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα της επόμενης πενταετίας.

 

Πέρα όμως από την όποια «σύγχρονη» άποψη για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε., ο Κάμερον αντιμετωπίζει και ένα πολύ σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα που ακούει στο όνομα Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Το UKIP πια αποτελεί την τέταρτη μεγάλη πολιτική δύναμη στα δρώμενα της χώρας, αντλώντας ψήφους κυρίως από τους δεξιούς ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος. Μάλιστα στις ενδιάμεσες εκλογές της εκλογικής περιφέρειας Νιούαρκ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, για την αναπλήρωση του βουλευτή της περιοχής που παραιτήθηκε πρόσφατα, το UKIP διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση αυτή. Αν τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη φορά που θα εκλέξει βουλευτή και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Ετσι οι τόνοι έχουν ανέβει, όπως όμως και οι πρακτικές. Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη η βασίλισσα στον καθιερωμένο λόγο της στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο οποίος θα σημάνει και τη νέα βουλευτική περίοδο 2014-1015, ένα από τα νομοσχέδια που αναμένεται να προαναγγείλει είναι αυτό της μετανάστευσης. Νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά θα βάζει ακόμη πιο αυστηρούς όρους σε όσους θέλουν να μετοικήσουν στη Βρετανία.

 

[email protected]

 

Scroll to top