02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο

Ρωσόφωνοι κομάντος, Τσετσένοι και Οσέτιοι που αποτελούν το «Τάγμα Vostok» ξεκαθαρίζουν τις τάξεις των αυτονομιστών, με άγνωστη μέχρι στιγμής στόχευση.
      Pin It

Η Ουκρανία ρίχνει στη μάχη των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων το «Τάγμα του Ντονμπάς» από «αγανακτισμένους πολίτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ»

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Οι ενδείξεις ότι έχει ξεσπάσει μίνι «εμφύλιος» μέσα στον ουκρανικό «εμφύλιο» πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς στο πολύπλοκο αυτό σκηνικό προστίθενται νέοι «πρωταγωνιστές»… «Η διάσπαση της χώρας είναι οριστική. Δεν υπάρχει τίποτε να μας ενώνει πια με την ηγεσία του Κιέβου», λέει στο πρακτορείο Reuters ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, που μέχρι τα μέσα Μαρτίου ήταν επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας «Alfa» των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ, μετά λιποτάκτησε και τώρα ηγείται του νεοσύστατου «Τάγματος Vostok».

 

Πρόκειται για μία άρτια οπλισμένη ομάδας ρωσόφωνων κομάντος, γηγενών και μετασοβιετικών «γειτόνων» τους -μεταξύ αυτών Τσετσένοι και Οσέτιοι- που έχουν εξαπολύσει ένα μεθοδικό «ξεκαθάρισμα», με άγνωστες στοχεύσεις, στις τάξεις των αυτονομιστών. Σήμερα, το «Τάγμα Vostok» έχει συστρατευτεί με μία άλλη ομάδα ενόπλων, την Opolt, στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντος πρωθυπουργού τής επίσης αυτοανακηρυχθείσης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Μποροντέι. «Ορισμένοι πολιτικοί στη Μόσχα χρηματοδοτούν τους δικούς τους ανθρώπους στην κυβέρνησή μας», λέει ο ίδιος στην απεσταλμένη του Reuters στο Ντονέτσκ, την Πολωνή δημοσιογράφο Γκαμπριέλα Βατσίνσκα. Αμφισβητεί μάλιστα ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία του εσωτερικού αντιπάλου του κι αυτόκλητου ηγέτη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν.

 

Οσο για τις άμεσες επιδιώξεις της Μόσχας, λέει ότι δεν τρέφει αυταπάτες: «Η Ρωσία μάς χρησιμοποιεί -στην εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων- σαν μια νεκρή ζώνη μεταξύ των εδαφών της και της Δύσης», σχολιάζει. «Δεν ξεγελιόμαστε. Ακόμη όμως κι έτσι, παραμένουμε στο πλευρό της».

 

Εναν «εχθρό εκ των έσω» στα ανατολικά δημιουργεί εν τω μεταξύ και το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Χθες, ανακοίνωσε την επίσημη σύσταση του Τάγματος του Ντονμπάς από 120-150 άνδρες, όλοι «αγανακτισμένοι πολίτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» όπως αναφέρει. Ηδη άρχισαν ειδική εκπαίδευση. Και σύντομα αναμένεται να ριχτούν στα μέτωπα των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό κινούμενης άμμου αρχίζει αυτήν την εβδομάδα ένα νέο γαϊτανάκι συναντήσεων και διαβουλεύσεων των διεθνών παικτών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Την έναρξη κηρύσσει σήμερα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με μία τετραήμερη περιοδεία στην Ευρώπη -πρώτος σταθμός η Πολωνία- κι αποκορύφωμα τους διήμερους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από τη συμμαχική Απόβαση στη Νορμανδία, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη Γαλλία. Εκεί θα δώσει το «παρών» όλο το «enfant gâté» της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

 

Παρών και ο Πούτιν

 

Παρών θα είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συνάντηση, μια και στα γαλλικά εδάφη θα βρίσκεται ταυτόχρονα και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Θα έχει πάντως προηγηθεί η πρώτη τετ α τετ συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, αύριο, στη Βαρσοβία. Η αφορμή, συμβολική και κρίσιμη, είναι η λεγόμενη «Ημέρα της Ελευθερίας».

 

Πρόκειται για την επέτειο από τη διοργάνωση των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην -σφόδρα αντιρωσικών διαθέσεων- Πολωνία, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Η περίσταση, που περιλαμβάνει και συνάντηση με 10 ηγέτες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο στην παροχή νέων διαβεβαιώσεων ότι οι ΗΠΑ τιμούν τις δεσμεύσεις τους έναντι των ανήσυχων συμμάχων.

 

«Η υπερδύναμη δεν έχει σταθεί στο ύψος της, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σήμερα σε επικίνδυνο σημείο. Κι ίσως να συμβαίνουν όλα αυτά τα δεινά επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πια ηγεσία», είπε την περασμένη εβδομάδα ο ιστορικός ηγέτης του κινήματος της Αλληλεγγύης, Λεχ Βαλέσα, αρνούμενος να δεχτεί για τον Αμερικανό πρόεδρο τον χαρακτηρισμό «πραγματιστής». Το πόσο ρευστές είναι οι γεωπολιτικές ισορροπίες και οι διεθνείς ρόλοι αναμένεται να φανεί ακόμη περισσότερο στον ενδιάμεσο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ομπάμα, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί μια -περιορισμένων προσδοκιών- σύνοδος κορυφής του G7.

 

Θα σπάσει λοιπόν ο «πάγος» στη Νορμανδία; Είναι κάτι που μένει να φανεί. Οπως πάντως τονίζει και ο Στίβεν Πίφερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο και νυν αναλυτής στο ινστιτούτο Brookings, «ο Πούτιν θα είναι εκεί μαζί με όλους τους ηγέτες, αρχίζοντας έτσι το τέλος της διεθνούς απομόνωσής του»…

 

Scroll to top