02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεκδικούν δεδουλευμένα πέντε μηνών

Διαμαρτυρία στην Πειραιώς των απλήρωτων εργαζομένων της Βιβλιοσυνεργατικής.
      Pin It

Εξω από τον Ελληνικό Κόσμο της Οδού Πειραιώς συγκεντρώθηκαν χθες στις 11 το πρωί απλήρωτοι εργαζόμενοι της εταιρείας γραφικών τεχνών Βιβλιοσυνεργατική ΑΕΠΕΕ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Βιβλιοσυνεργατικής είναι η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που είχε ιδρύσει ο μακαρίτης επιχειρηματίας Λάζαρος Εφραίμογλου, μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ και του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της Ομοσπονδίας Τύπου Χάρτου, στους 94 εργαζόμενους της Βιβλιοσυνεργατικής οφείλονται μισθοί και υπερωρίες που φτάνουν τους 5 μήνες, ενώ οι δεσμεύσεις της διοίκησης ότι θα καταβάλλονται σταδιακά τα δεδουλευμένα δεν τηρήθηκαν, αντίθετα οι οφειλές συσσωρεύονται. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων και την έγκαιρη και πλήρη καταβολή μισθών. Σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που πέρυσι είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις όντας απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες.

 

Η Βιβλιοσυνεργατική, όπως μαρτυρά το όνομά της, ξεκίνησε με μορφή πολυμετοχικής εταιρείας πριν από 27 χρόνια. Το 2012 ολοκληρώθηκε η συγχώνευσή της με την εκδοτική εταιρεία «Ερευνητές», ενώ οι ισολογισμοί της τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζονται ζημιογόνοι. Εχει ευρύτατο πελατολόγιο, αναφέροντας ενδεικτικά ως πελάτες της τη Βουλή των Ελλήνων, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πιστωτικά ιδρύματα και πολυεθνικές εταιρείες.

 

Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν η πλειονότητα των εργαζομένων στη Βιβλιοσυνεργατική και δεκάδες αλληλέγγυοι λιθογράφοι, ενώ οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Ελληνικού Κόσμου τούς κοιτούσαν έκπληκτοι. «Το κοινό δεν γνώριζε καν σε ποιον ανήκει αυτό το Ιδρυμα που προάγει τον πολιτισμό αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους», μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΛ, Λεωνίδας Σακκάς. «Η πρόεδρος της Βιβλιοσυνεργατικής και του Ελληνικού Κόσμου, κ. Εφραίμογλου, εφαρμόζει στις επιχειρήσεις της όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους: μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, ενοικιαζόμενη εργασία, απολύσεις συνδικαλιστών. Οι βιομήχανοι την επανεξέλεξαν πρόσφατα στο Δ.Σ. του ΣΕΒ, γνωρίζοντας πολύ καλά ποιους αναδεικνύουν στην ηγεσία τους. Σε αυτούς απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας όταν χαιρετίζει την “υγιή επιχειρηματικότητα” και επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους, όπως πρόσφατα στην ομιλία του στον ΣΕΒ».

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top