«Μαζί θα ξαναχτίσουμε» γράφει ένα από τα προεκλογικά πλακάτ του Μπασάρ αλ Ασαντ, που έχουν αναρτηθεί στην ισοπεδωμένη, υπό καθεστωτικό πλέον έλεγχο Χομς, λιγότερο από έναν μήνα μετά τη συμφωνία αποχώρησης και των τελευταίων ανταρτών από την Παλιά Πόλη. Οι πρώτες εργασίες ανοικοδόμησης στη λεγόμενη «πρωτεύουσα της συριακής επανάστασης» έχουν ήδη ξεκινήσει, στέλνοντας ένα ηχηρό -συμβολικά και σημειολογικά- μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εντός κι εκτός συνόρων.
Αμεσος στόχος, φυσικά, η χειραγώγηση των Σύρων ψηφοφόρων, που καλούνται σήμερα να λάβουν μέρος σε μια εκλογική διαδικασία με προαποφασισμένο νικητή. Μια μακάβρια «φάρσα» δημοκρατίας σε μια χώρα καθημαγμένη και διαλυμένη συθέμελα από τα τρία χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού, από τον οποίο, όμως, ο 48χρονος Ασαντ μοιάζει όχι μόνο να επιβιώνει πολιτικά -ανανεώνοντας για τρίτη φορά την επταετή θητεία του- αλλά και να επικρατεί στα μέτωπα των εχθροπραξιών. Οι κάλπες, άλλωστε, έχουν στηθεί μόνο στη Δαμασκό και σε περιοχές που ελέγχει ο στρατός, ενώ μαίνεται η -εξίσου ισχυρή συμβολικά και στρατηγικά- μάχη στο Χαλέπι (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), καθώς οι αντάρτες είχαν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν το μπαράζ των επιθέσεών τους εν όψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Η Συρία των 23 (θεωρητικά) εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί ήδη πάνω από 160.000 νεκρούς, εκτός των 200.000 που υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει λόγω στέρησης ιατρικής φροντίδας και σίτισης. Αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρωπιστικού δράματος τα 10 εκατομμύρια των ξεριζωμένων, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να ψηφίζουν σε πρεσβείες ανά τον κόσμο, παρά τις κατά τόπους εξόφθαλμες παρατυπίες και το μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας από την εξόριστη αντιπολίτευση. Ενα εκλογικό σώμα όχι μόνο κατακερματισμένο και ανελεύθερο, αλλά τρομοκρατημένο: τόσο από τη δράση των ακραίων τζιχαντιστών, που έχουν ανοίξει το δικό τους εμφύλιο μέτωπο μέσα στο σουνιτικό αντάρτικο, όσο και από τα αντίποινα που μπορεί να επιφέρει η αποχή.
«Δαγκωτό» Ασαντ, λοιπόν, ή μήπως όχι; Οι άλλες δύο προεδρικές υποψηφιότητες υπάρχουν μόνο για το θεαθήναι, χωρίς να αποτελούν ρεαλιστική επιλογή για κανέναν. Αρκετοί Σύροι φοβούνται να ρίξουν έστω και λευκό, μήπως οι διαβόητες μυστικές υπηρεσίες καταφέρουν ακόμα κι από το ψηφοδέλτιο να τους εντοπίσουν.
Ενα είναι βέβαιο: με τις πλάτες πρωτίστως της Τεχεράνης και της Μόσχας, ο Ασαντ ο νεότερος οδεύει ολοταχώς προς τη νίκη. «Πρόκειται, όμως, για πύρρειο νίκη» επισημαίνει ο Λιβανέζος αναλυτής Σαρκίς Ναούμ. «Η ζυγαριά προς το παρόν γέρνει στην πλευρά του Ασαντ και του Ιράν, αλλά η επικράτησή του στον πόλεμο σίγουρα δεν θα είναι ολοκληρωτική». Το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας υπολογίζεται μετριοπαθώς σε 250 δισ. δολάρια και η Δαμασκός βασίζεται στους συμμάχους της για άντληση πόρων.
Βίκυ Καπετανοπούλου