03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά την Αβινιόν, και Φεστιβάλ της Λιόν με ελληνικό χρώμα

Blitz, ρεμπέτικο και Σοφοκλής

      Pin It
"Late Night'  των Blitz

«Late Night' των Blitz

Τα γαλλικά φεστιβάλ τον τελευταίο καιρό έχουν την Ελλάδα περί πολλού. Ετσι, δεν είναι μόνο η Αβινιόν με τον νέο φιλέλληνα διευθυντή της, τον Ολιβιέ Πι, που έχει αυτό το καλοκαίρι έντονο ελληνικό χρώμα («Ο κυκλισμός του τετραγώνου», το «Βιτριόλι» κ.λπ.).

 

Οπως μάθαμε από τη χθεσινή «Monde», ένα ακόμα σημαντικό και ιστορικό φεστιβάλ, που γίνεται στη Λιόν, το «Les Nuits de Fourviere», είναι φέτος «συγκινημένο από την Ελλάδα». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας στολίζεται από μια φωτογραφία του Χρήστου Πασσαλή των Blitz από την παράσταση «Late Night», μία από τις δύο που θα παρουσιάσει εκεί η ελληνική ομάδα, η οποία κάνει πια εντελώς ευρωπαϊκή καριέρα. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα. Οπως λέει η «Monde», «από τον Σοφοκλή στο ρεμπέτικο και από τον Αριστοφάνη στην ομάδα Blitz, το λιονέζικο φεστιβάλ φωτίζεται από μια λαμπρή ελληνική άλω».

 

Εχουμε και λέμε: Οι Blitz, που η «Μοντ» αποκαλεί τους δημιουργούς της (Χρήστο Πασσαλή, Γιώργο Βαλαή και Αγγελική Παπούλια) «παιδιά του Γκοντάρ και της τρόικας», εκτός από το «Late Νight», παράσταση που είδαμε στη Στέγη, θα παίξουν και το «Δον Κιχώτης», θέαμα που πρωτοανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Υπάρχουν ακόμα δύο διασκευές έργων του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη από τούς Γκενέλ Μορέν και Σερζ Βαλέτι. Και, τέλος, δύο «Nuits Grecques» με ρεμπέτικο. Η μία μόνο με τραγούδι από τον Γρηγόρη Βασίλα, ιδρυτή του συγκροτήματος μπουζουκιών «Δρόμος», που παίζει και τραγουδάει. Στο φεστιβάλ θα εμφανιστεί με ένα νέο σχήμα, που λέγεται «Pyrinas Band», ερμηνεύοντας κλασικά λαϊκά της περιόδου 1930-1960, ενώ θα έχει μαζί του και την Τουρκάλα τραγουδίστρια κουρδικής καταγωγής Cigdem Aslam, εξπέρ στα σμυρνέικα. Η δεύτερη ρεμπέτικη βραδιά είναι πρωτότυπη. Ο συγγραφέας Σιμόν Αμπκαριάν, που ήθελε να κάνει ένα θέαμα γύρω από τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη, έγραψε το έργο «Η ρεμπέτικη ραψωδία του Μενέλαου» (Menelas Rebetiko Rapsodie), που το συνοδεύουν με το μπουζούκι του ο Γρηγόρης Βασίλας και με την κιθάρα του ο Κώστας Τσεκούρας.

 

Μη σας πιάσει ο σνομπισμός σας βρίσκοντας λίγο εξωτικά τα παραπάνω. Το φεστιβάλ «Les Nuits des Fourviere» είναι σοβαρό, πολυθεματικό (μουσική, θέατρο, χορός, όπερα) και φέτος το πρόγραμμά του είναι γεμάτο μεγάλα ονόματα (Ρόμπερτ Γουίλσον, Βανέσα Παραντί, Τόνι Σερβίλο, Μαρί Σουϊνάρ, Μαρκ Ρέιβενχιλ, Ντέιμον Αλμπαρν, Ελτον Τζον κ.ά.). Ο διευθυντής του, Ντομινίκ Ντελόρμ, διηγείται στη «Μοντ» πώς την πάτησε με την Ελλάδα:

 

«Την ερωτεύτηκα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν έκανα εκεί διακοπές πέντε-έξι συνεχόμενα καλοκαίρια. Με σημάδεψε το βιβλίο του Ζακ Λακαριέρ «Ελληνικό καλοκαίρι». Το 2010 περάσαμε με τον ηθοποιό Σερζ Βαλέτι οκτώ μέρες ανάμεσα σε Αθήνα και Δελφούς σε αναζήτηση του ρεμπέτικου, μουσικού είδους λαϊκού, αλλά και σοφού. Ο Σερζ μού μίλησε για το όνειρό του να ανεβάσει όλο τον Αριστοφάνη. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι κάποτε θα κάνω στο φεστιβάλ ένα ελληνικό πρόγραμμα».

 

*INFO: διάρκεια φεστιβάλ 3 Ιουνίου-30 Ιουλίου.

 

Επιμ. Β. Γεωργ.

 

Scroll to top