samaras

04/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To βραχυκύκλωμα Σαμαρά

Τα χρονοβόρα πρωθυπουργικά μαγειρέματα «καίνε» τον ανασχηματισμό πριν καν ανακοινωθούν τα νέα ονόματα.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Εγκλωβισμένη για 10η ημέρα στον ανασχηματισμό βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί λύση για το υπουργείο Οικονομικών. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και αφορά τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ αλλά και τις συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Ι. Γιλμάζ. Η συζήτηση όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στα εσωτερικά θέματα και δίνει λαβή σε νέα σενάρια για το πλαίσιο του ανασχηματισμού.

 

Το απόγευμα επιστρέφει στην Αθήνα και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος από τη Βιέννη -μετέβη έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ρ. Σικόρσκι- όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βαρσοβία. Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχει προγραμματιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται, εάν εκτιμηθεί πλέον ότι δεν γίνεται να καθυστερήσει άλλο ο ανασχηματισμός.

 

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση

 

Η αναμονή έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο εταίρων. Παρ' ότι το μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να παγώσει τη συζήτηση, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως απέτυχε παταγωδώς. Η σημερινή ημέρα είχε προαναγγελθεί ως ημέρα ανακοινώσεων, καθώς επιστρέφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και αύριο πρόκειται να αναχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας για τη Γαλλία.

 

Ωστόσο, το ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν έχει λυθεί ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ενώ μετά και τις παρεμβάσεις από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και κυρίως από τον Β. Σόιμπλε έχει καταστεί πιο περίπλοκο. Οσα πρόσωπα και αν έχουν συζητηθεί στο μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί εσπευσμένα μετά τις ευρωεκλογές, για πολιτική στροφή στο εσωτερικό και ταυτοχρόνως διαβεβαίωση των εταίρων ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

 

Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου έχει παγώσει, όπως έχουν παγώσει και οι σχέσεις των συναρμόδιων υπουργών που έχουν εκκρεμότητες εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας. Αυτή η εμπλοκή έχει προκαλέσει πρόβλημα και στον σχεδιασμό της ΤτΕ. Η γενική συνέλευση, στην οποία θα ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση, έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου. Εάν ο κ. Σαμαράς καταλήξει στην αντικατάσταση του Γ. Προβόπουλου από τον Γ. Στουρνάρα, ο ανασχηματισμός θα γίνει το αργότερο μέχρι τότε. Πάντως το ενδεχόμενο να μην αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείεται. Στην περίπτωση αυτή ο ανασχηματισμός προμηνύεται σαρωτικός, για να προληφθεί νέος κύκλος εσωστρέφειας.

 

Scroll to top