04/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαναχτύπησαν τις καθαρίστριες οι ΥΠΟΙΚ-οοι της τρόικας

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί, αγνοώντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και συνεχίζει να δέρνει τις απολυμένες γυναίκες, που συνεχίζουν ακλόνητες (και όχι πια μόνες) τον αγώνα τους.
      Pin It

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

«Με σταθερά βήματα μπροστά», η κυβέρνηση Σαμαρά μάς γυρνάει πίσω στο μακρινό 1788, πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και τη διάκριση των εξουσιών. Οι καθαρίστριες διαδήλωσαν (και) χτες έξω από το υπουργείο οικονομικών, για να ζητούσουν το αυτονόητο: η εκτελεστική εξουσία να εφαρμόσει την απόφαση που εδώ κι ένα μήνα έχει εκδώσει η δικαστική. Μόνο που η –κυριολεκτικά– εκτελεστική είχε άλλη άποψη: εξαπέλυσε εναντίον των γυναικών τους κρανοφόρους της που τις ξυλοκόπησαν, τις ψέκασαν με χημικά κι έστειλαν δύο από αυτές στο νοσοκομείο.

 

Στον οχετό από ύβρεις κι απειλές που εξαπέλυσαν εναντίον τους, οι καθαρίστριες φώναζαν «τις μανάδες σας χτυπάτε», αλλά «ούτε κι αυτό δεν μπορεί να τους σταματήσει», μας λέει η τραυματισμένη Δήμητρα Μανώλη. «Αρχισαν να μας σπρώχνουν εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο. Μάλιστα, στη μια από εμάς είπε ένας ΜΑΤατζής “με σένα θα τα πούμε και πιο έξω”».

 

Δεν είδαν τίποτα

 

Φυσικά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως και τα τηλεοπτικά κανάλια, είδαν μόνο «ένταση» σε όλα αυτά, ενώ ζήσαμε ξανά τον σουρεαλισμό στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων να εκφράζουν… αλληλεγγύη. Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ένωσε τη φωνή της με τον Aρη Σπηλιωτόπουλο και τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα που… υπενθύμισαν στην κυβέρνηση πως «πρέπει να εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις», όπως άλλωστε είχε πράξει προχτές και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ.

 

«Από την εποχή της αντιβασιλείας, όταν το δικαστήριο κοινοποιούσε την απόφαση, όσο δεν έχει ανασταλεί από την αντίδικη πλευρά, η απόφαση εφαρμόζεται», δήλωσε ο εργατολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, και πρόσθεσε ότι «το κράτος έπρεπε να έχει συμμορφωθεί ήδη εδώ και 20 ημέρες που έχει γίνει η κοινοποίηση».

 

«Οταν κάποιοι δείχνουν τα σκουπίδια της πολιτικής τους ως πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ούτε και τις μεροκαματιάρες καθαρίστριες μπορούν να αντέξουν, οι οποίες -δικαιωμένες από τη Δικαιοσύνη- απλά διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά και εισπράττουν τη βία της εξουσίας», τόνισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ωμότητας κι αναλγησίας που της έχουν απομείνει πριν καταρρεύσει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ», στέλνουν το μήνυμα οι καθαρίστριες και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Η βάρβαρη αστυνομική επίθεση δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας, που κάθε μέρα ενισχύεται από τη συμπαράσταση απλών πολιτών, φορέων, συνδικάτων».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 Κάλεσμα συμπαράστασης

 

Οι καθαρίστριες καλούν τους πολίτες της Αθήνας να συμμετέχουν στις δράσεις, αφού «η συμπαράστασή σου είναι η εγγύηση του αγώνα μας». Ζητούν από όλες κι όλους να κατεβαίνουν καθημερινά στο υπουργείο Οικονομικών (Καρ. Σερβίας 10) στην καθιστική τους διαμαρτυρία που συμπληρώνει ένα μήνα. Ειδικά σήμερα, στις 4 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν και έξω από το ΚΕΠΥΟ (σταθμός Ηλεκτρικού Καλλιθέας) σε ημερίδα, όπου ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, θα μιλήσει για «Ηθική και δεοντολογία» (!).

 

Την Πέμπτη στις 12.00, το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος) διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η μη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις – Πρακτική αυθαιρεσίας και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων», με ομιλητές την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Τάσο Πετρόπουλο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

Κινητοποιήσεις κατά της… ανθρωποφαγίας

 

Επανενώνουν τις δυνάμεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι απέναντι στο ανθρωποφαγικό νέο πλαίσιο αξιολόγησης, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Η ΑΔΕΔΥ καλεί κάθε Ομοσπονδία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάθε Πρωτοβάθμιο Σωματείο, κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο να συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη (18.30, πλ. Κλαυθμώνος) συλλαλητήριο διαμαρτυρίας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

 

Στις 20.00, στην πλ. Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των καθαριστριών. Στη συναυλία, την οποία διοργανώνει το συντονιστικό των καθαριστριών με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες. Τη συμμετοχή τους στις προγραμματισμένες δράσεις έχουν ήδη ανακοινώσει Ομοσπονδίες πολυπληθών κλάδων: δημοτικoί υπάλληλοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και ιδιωτικοί υπάλληλοι (ΟΙΥΕ). Το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στην Ομόνοια.

 

Οι κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της αξιολόγησης θα συνεχιστούν, ενημερώνουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Αναμένεται ευρεία συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί έξω από τον Αρειο Πάγο την Τρίτη 10 Ιουνίου, στις 09.00, οπότε θα εκδικαστεί η προσφυγή του Δημοσίου ενάντια στη δικαστική απόφαση που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Νίπτοντας τας χείρας της, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, είπε σχετικά με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες: «Η ευνομία και το κράτος δικαίου απαιτεί να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να εκτελούνται».

 

Περαιτέρω, η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται στην προκήρυξη απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση, ενώ κατέθεσε ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του μέτρου. Με εργαλείο την «αξιολόγηση», η κυβέρνηση προσπαθεί να «δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων και υπό απόλυση υπαλλήλων», προειδοποιεί και πάλι η ΑΔΕΔΥ.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

 

 

Scroll to top