04/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Coldplay κυκλοφορούν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους

Παλεύοντας με τα φαντάσματα

«Ghost Stories»- Coldplay (Parlophone).
      Pin It

«Ghost Stories»- Coldplay
(Parlophone)

 

Είναι πολύ άδικο να μιλά κάποιος για το νέο άλμπουμ των σπουδαίων Coldplay και να στέκεται στο κατά πόσο επηρεάστηκε το μουσικό τους ύφος και προφίλ από τον χωρισμό του Κρις Μάρτιν με την Γκουίνεθ Πάλτροου. Πράγματι, ο δίσκος ετοιμάστηκε και ηχογραφήθηκε το διάστημα των τελευταίων δύο ετών που το ζευγάρι προσπαθούσε να αποφύγει το διαζύγιο. Πράγματι, είναι λίγο πιο «χαμηλός» τονικά και ενίοτε με μεγαλύτερες δόσεις συναισθήματος. Αλλά είναι ακόμα ένα πολύ καλό άλμπουμ από το βρετανικό γκρουπ.

 

Το «Ghost Stories», έκτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, είναι ένα concept άλμπουμ που περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: από τη μια εξερευνά το παρελθόν κι από την άλλη μελετά την ικανότητα κάποιου να αγαπά. Ηχογραφήθηκε από τα τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2014, στα στούντιό τους στο Βόρειο Λονδίνο (εκεί όπου οι Coldplay ετοίμασαν και τις δύο προηγούμενες δουλειές τους: το «Viva la Vida» του 2008 και το «Mylo Xyloto» του 2011).

 

Ο ίδιος ο Κρις Μάρτιν δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του: «Η ιδέα του “Ghost Stories” προέκυψε όταν αποφάσισα να μιλήσω για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επηρεάσουν το σήμερα και το αύριο της ζωής μας. Εξ ου και η λέξη φαντάσματα στον τίτλο. Πέρασα ένα πολύ μεγάλο διάστημα που ένιωθα σαν κάτι να με κρατούσε κάτω. Σαν κάτι να ήθελε να καταστρέψει τη ζωή μου και τις ζωές των ανθρώπων μου. Ημουν, όμως, πολύ τυχερός διότι συνάντησα έναν εξαιρετικό δάσκαλο σούφι που με έπεισε πως “δεν μπορώ να αφήσω τις εμπειρίες να με φάνε”. Εκείνη την εποχή σκεφτόμουν ότι δεν ήξερα τι πραγματικά σήμαινε αυτό, αλλά είχα εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Οσο περισσότερα μάθαινα, τόσο πιο γρήγορα άρχισε να ρέει μέσα μου η μουσική».

 

Στο διά ταύτα τώρα, το άλμπουμ περιλαμβάνει εννέα κομμάτια που αποπνέουν γλύκα, νοσταλγία και περίεργη οικειότητα. Τα κομμάτια δεν υπολογίζουν στην εύκολη συγκίνηση αλλά υπάρχουν και στιγμές που σε πνίγει το μελό. Πόσες φορές να ακούσεις στίχους του τύπου «It feels like there’s something broken inside», «I love you so much it hurts», «I don’t want anyone else but you». Επίσης, μουσικά μπορεί να έχει όμορφες λεπτομέρειες και καλοφτιαγμένες μελωδίες αλλά οι σπουδαίες στιγμές λείπουν.

 

Το «Magic» ήταν το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησε κι έδωσε μια πρώτη γεύση του δίσκου (παραμένει ακόμα από τις καλύτερές τους στιγμές). Ψηλά στις προτιμήσεις μας το «Ink» (ο στίχος «All I know is that I’m lost» αποκλείεται να μη σας κολλήσει), το οποίο αναφέρεται στο γράμμα «G» που έχει κάνει τατουάζ, το εξαιρετικό «Another’s Arms» με τα αιθέρια φωνητικά, το «A sky full of stars» (που θυμίζει αρκετά και το πιο δυνατό παρελθόν τους) και το «Always in my head». Oσο για τα παιδάκια που ακούγονται δεύτερες φωνές στο «O» είναι η Απλ και ο Μόουζες. Τα παιδιά του Κρις Μάρτιν…

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top