diki-dikastirio

05/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα χρόνια χωρίς αναστολή για την επίθεση στον Φοίβο

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Γιώργο Αποστολόπουλο, που τραυμάτισε σοβαρά τον 17χρονο Φοίβο έξω από το σχολείο του στις 28 Ιανουαρίου 2013 .
      Pin It

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 18.30 το απόγευμα, έκρινε ένοχο τον 21χρονο Γιώργο Αποστολόπουλο για «απόπειρα ανθρωποκτονίας, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο», απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ψήφους 5 προς 2 (μειοψήφησε ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος), παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας, επιβάλλοντάς του τη μικρότερη δυνατή ποινή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αυτή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μηνες συνολικά για οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα ο Αποστολόπουλος να επιστρέψει στη φυλακή, όπου βρίσκεται τους τελευταίους 16 μήνες. Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών» κινήτρων, καθώς η απόφαση έκανε λόγο για προσπάθεια επίδειξης δύναμης από την πλευρά του.

Παράλληλα, η Εισαγγελία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνέργειας της φίλης του 23χρονου δράστη, η οποία ήταν συμμαθήτρια με το θύμα.

Στην πλευρά της οικογένειας του θύματος δεν υπήρχαν ούτε χαμόγελα ούτε πανηγυρισμοί. Μόνο «ανακούφιση και δικαίωση», όπως δήλωσε η μητέρα του Φοίβου, Μαρία Γκάγκα, που ευχαρίστησε το δικαστήριο και όλους όσοι στήριξαν την οικογένειά της.

 

Σχετικό θέμα: Εισαγγελέας: Ηπιότερη κατηγορία για την επίθεση στον Φοίβο


efsyn.gr

Scroll to top