05/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισγάγκεια και πτύχωση

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Είπα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να σταθώ σε δύο λέξεις που δίχασαν την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και τον ειδικό γραμματέα Υδάτων Κων. Τριάντη, που είχε και τον τελευταίο λόγο, γύρω από τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό: αν γίνεται πάνω σε μισγάγκεια (ρέμα), οπότε είναι παράνομος, όπως υποστηρίζουν σε πόρισμά τους οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ή γίνεται σε πτύχωση (ασήμαντη παραμόρφωση εδάφους), όπως υποστηρίζει ο γραμματέας υδάτων, οπότε είναι μεν νόμιμος, αλλά με νόμο που ψηφίστηκε περίπου δύο μήνες πριν από τις (περιφερειακές) εκλογές, με διατάξεις, κατά το σχετικό ρεπορτάζ («Εφ.Συν.» 30/5), «φωτογραφικές».

 

Αναφέρομαι ειδικά στις περιφερειακές εκλογές, διότι το θέμα: Πρώτον, είναι αρμοδιότητας της Νομαρχίας Αττικής. Και δεύτερον, αντιδίκησαν επ’ αυτού, προεκλογικά, η νυν, εκλεγμένη, νομάρχης Ρένα Δούρου και ο απερχόμενος Γιάννης Σγουρός. Με τον δεύτερο να διαψεύδει την πρώτη, σε μεταξύ τους αντιπαράθεση στο «Μέγκα» (16/5): «Λένε ψέματα, για τον ΧΥΤΑ, ότι είναι ρέμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσημα λέει ότι δεν είναι…». Αφήνοντας όμως ένα κενό… πονηρούτσικο: Πώς ήξερε στις 16 Μαΐου ο κ. Σγουρός τι λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος (προφανώς η γνωμάτευση του κ. Τριάντη), όταν η γνωμάτευση εκδόθηκε μεν στις 29 Απριλίου, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα –για λόγους εμφανώς… μπακαλοπολιτικής– μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 27 Μαΐου!

 

Δεν μπαίνω στην ουσία: εάν πρόκειται για μισγάγκεια (πανάρχαια λέξη∙ απαντά και στην Ιλιάδα, με ίδια σημασία!) ή πτύχωση∙ αν και το δημοσιογραφικό μου… ένστικτο δίνει περισσότερη βάση στο πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και λιγότερη, έως καθόλου, σε μία γνωμάτευση ειδικού γραμματέα, βασισμένη σε πρόσφατο νόμο με… φωτογραφικές παραμέτρους (οι εργολάβοι επωνύμως!). Ομως κάπως έτσι, ανάμεσα σε πτυχώσεις και μισγάγκειες, αλλάξαμε τον αδόξαστο του, πάλαι ποτέ, ενδόξου ελληνικού περιβάλλοντος∙ γιαλό γιαλό και βουναλάκι βουναλάκι…

 

Scroll to top