Pin It

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους αποχώρησης από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) προχώρησαν χτες κύκλοι του ΚΚΕ. Πηγές από τον Περισσό έστρεφαν χτες τα βέλη τους κατά των κομμάτων που είναι μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι υπήρχε επιπρόσθετα προσπάθεια αλλοίωσης του συνομόσπονδου χαρακτήρα της GUE/NGL. Την κίνηση αυτή, σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ, προωθούσε άλλωστε και η ίδια η πρόεδρός της, Γκάμπι Τσίμερ, που προέρχεται από το γερμανικό Die Linke.

 

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν επίσης ότι «η ευρωομάδα μετατρέπεται σε εργαλείο του ΚΕΑ» και κατήγγειλαν ότι αριστερός ευρωβουλευτής από τη Σουηδία είχε αμφισβητήσει τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην ευρωομάδα, γιατί έχει ακόμη ως σύμβολο το σφυροδρέπανο. Ασκησαν όμως και σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «τα πρόσφατα “ανοίγματα” του κ. Τσίπρα βαφτίζονται υπεράσπιση της δήθεν δημοκρατίας στην Ε.Ε., κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τους λαούς της Ευρώπης».

 

Σε αυτό το πλαίσιο η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η συνέχιση της συμμετοχής του σε μια τέτοια ευρωομάδα θα ήταν επιζήμια για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματος και της δράσης του στο Ευρωκοινοβούλιο, θα δημιουργούσε συγχύσεις και θα γινόταν τροχοπέδη για την προώθηση της στρατηγικής του.

 

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωβουλευτές του οποίου συνεχίζουν να συμμετέχουν στην GUE/NGL, σημείωναν ότι η απόφαση του Περισσού «δείχνει ανάγλυφα το στρατηγικό αδιέξοδο των επιλογών της ηγεσίας του» και πως το κόμμα οδηγείται «στον απόλυτο απομονωτισμό» και μάλιστα σε μια κρίσιμη για τους ευρωπαϊκούς λαούς περίοδο.

 

Νίκος Σβέρκος

 

Scroll to top