obama

05/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νέα Γιάλτα στο… μενού των ισχυρών

Σε διμερή δείπνα συζητιέται το σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης Στη Νορμανδία αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
      Pin It

Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος οι G7 περιορίζονται σε εκκλήσεις προς τη Ρωσία «να επιταχύνει την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία» και να «ασκήσει την επιρροή της στους ρωσόφωνους αυτονομιστές για να καταθέσουν τα όπλα»

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι (δεξιά) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέ Μπαρόζο (αριστερά) υποδέχονται στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  REUTERS/Laurent Dubrule


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι (δεξιά) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέ Μπαρόζο (αριστερά) υποδέχονται στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
REUTERS/Laurent Dubrule

«Με τόσο πολύ αίμα να έχει χυθεί κι έχοντας επενδύσει τόσα στην ένωση της Ευρώπης, είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε σκοτεινές τακτικές του 20ού αιώνα να ορίσουν τον 21ο;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε από τα εδάφη της Βαρσοβίας χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, δεύτερη ημέρα της τετραήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του κι ανήμερα της πολωνικής «Ημέρας της Ελευθερίας»…

 

«Οι ημέρες των αυτοκρατοριών και των σφαιρών επιρροής έχουν παρέλθει. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στα μεγαλύτερα έθνη να εκφοβίζουν τα μικρότερα, να επιβάλλουν τη θέλησή τους υπό την απειλή όπλων ή με καταληψίες δημοσίων κτιρίων από μασκοφόρους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λίγο μετά την πρώτη τους συνάντηση στα συμμαχικά πολωνικά εδάφη.

 

Δώρα στον Ποροσένκο

 

Πέραν πάντως της λεκτικής στήριξης -που περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής κατάληψης της Κριμαίας και διανθίστηκε με λόγια θαυμασμού «για το όραμα» του Ουκρανού «βασιλιά της σοκολάτας»- ο Ομπάμα είχε πολύ περισσότερα να προσφέρει στον Ποροσένκο. Κατ’ αρχήν, ανακοίνωσε αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 5 δισ. δολ., σε μη φονικά όπλα: ήτοι «ειδική προστατευτική εξάρτυση, διόπτρες νυχτερινής όρασης και πρόσθετο εξοπλισμό επικοινωνιών», όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

 

Ωστόσο, άφησε να βγάλει τον «λαγό από το καπέλο» ο ίδιος ο Ποροσένκο. Σε ξεχωριστές δηλώσεις του λοιπόν στους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός νέος πρόεδρος προανήγγειλε ότι, αμέσως με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, με την ορκωμοσία του Σάββατο -στην οποία θα είναι παρών ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν- θα παρουσιάσει ένα σχέδιο «για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στα ανατολικά», όπου επικρατεί πια μία επίγεια κόλαση και η κατάσταση έχει αρχίσει να αποκτά διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις διαψεύσεις του Κιέβου.

 

Φειδωλός στις λεπτομέρειες, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι συζήτησε ήδη το σχέδιο «με ηγέτες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά». Βασίζεται στο πολωνικό μοντέλο αποκέντρωσης εξουσιών, ανέφερε, προβλέποντας επιπλέον και τη χορήγηση αμνηστίας «σε όσους δεν διέπραξαν εγκλήματα». Ομως «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Νορμανδία» τόνισε, παραπέμποντας στους αυριανούς επετειακούς εορτασμούς για τη συμμαχική απόβαση στις βόρειες ακτές της Γαλλίας, όπου θα είναι παρόντες όλοι οι διεθνείς «παίκτες».

 

«Οπως έχουν τώρα τα πράγματα, δεν αναμένεται μία συνάντησή μου με τον Πούτιν, όμως δεν αποκλείω τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ηδη, άλλωστε, έχει στηθεί ολόκληρο πρόγραμμα για το διπλωματικό «μασάζ» των Ρώσων. Για σήμερα π.χ. κανονίστηκε έκτακτη συνάντηση-«προθέρμανση» μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι, την ώρα που στη γαλλική πρωτεύουσα θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο οι ξένοι ηγέτες.

 

Κεντρική φιγούρα αναδεικνύεται μοιραία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με το που θα πατήσει σήμερα τα παρισινά εδάφη, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον -το ραντεβού ήταν κανονικά προγραμματισμένο για αύριο, αλλά επισπεύστηκε, προφανώς για να μείνει διά… παν ενδεχόμενον κενό στη φορτωμένη «ατζέντα» του Πούτιν.

 

Προς το παρόν, έχει επίσης κανονιστεί για σήμερα το βράδυ δείπνο προς τιμήν του στο Ελιζέ από τον «οικοδεσπότη» Γάλλο πρόεδρο Ολάντ – ο οποίος λέγεται μάλιστα ότι, για να αποφύγει τις… δυσάρεστες εκπλήξεις, έχει κανονίσει για λίγο νωρίτερα έτερο δείπνο με τον Μπαράκ Ομπάμα, εκτός προεδρικού μεγάρου, σε πολυτελές παρισινό restaurant!

 

Μετά τη «χώνεψη» εν τω μεταξύ των όσων θα έχει ήδη ακούσει, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο με την -τακτική πια συνομιλήτριά του από τηλεφώνου- Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Για το διπλωματικό «θεαθήναι» περισσότερο, η ίδια απείλησε χθες ότι «δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα».

 

Κι αμέσως μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των G7, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες το βράδυ, ολοκληρώνονται σήμερα και υποτίθεται ότι λειτουργούν σαν τιμωρία για τη Ρωσία (μιας και κανονικά θα ήταν σύνοδος των G8 και θα γινόταν στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι). Στο προσχέδιο πάντως του τελικού ανακοινωθέντος -αναφέρει το πρακτορείο Reuters- οι G7 περιορίζονται σε εκκλήσεις προς τη Ρωσία «να επιταχύνει την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία» και να «ασκήσει την επιρροή της στους ρωσόφωνους αυτονομιστές για να καταθέσουν τα όπλα»…

 

Κακά τα ψέματα, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Τίμοθι Χέριτατζ του Reuters, «ο Πούτιν θα αισθάνεται το δίχως άλλο άνετος στη Γαλλία, δεδομένου ότι τα ποσοστά αποδοχής της πολιτικής Ομπάμα έχουν πέσει, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα -όπως η Κάμερον και ο Ολάντ- και οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι επιφυλακτικοί στην επιβολή νέων κυρώσεων, καθώς εξαρτώνται σε ενεργειακό επίπεδο από τη Ρωσία».

 

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία με ευνοϊκούς όρους», συμπληρώνει ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, στέλεχος ρωσικού think-tank, υπονοώντας ότι ο Πούτιν και την Κριμαία θα κρατήσει και θα διατηρήσει τη ρωσική επιρροή στα ανατολικά της Ουκρανίας χωρίς να διακινδυνεύσει καν νέες προσαρτήσεις εδαφών. «Θα ήταν όμως τραγικό για τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση στις σχέσεις της με τη Δύση για να προωθήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει, «ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν ελπιδοφόρες προοπτικές για τη Ρωσία και τον λαό της»…

 

Scroll to top