Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Η υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απασχολήσει τους 4 Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο των διήμερων εργασιών της συνόδου κορυφής των χωρών G7 που άρχισαν χθες το βράδυ με δείπνο στη βελγική πρωτεύουσα.

 

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχουν προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις, στις οποίες βασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο πονοκέφαλος-Γιούνκερ και το πώς θα αποφευχθεί η σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιλογή του διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο στο πηδάλιο της Κομισιόν. Στο παιχνίδι έχει μπει φυσικά και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ντ. Κάμερον.

 

Πάντως, οι πιθανότητες να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου για την προεδρία της Επιτροπής είναι λιγοστές. Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι ο Ντ. Κάμερον δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην άρνησή του να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ. Μετά το ναυάγιο των ευρωεκλογών, το πολιτικό κόστος ενός πισωγυρίσματος θα είναι μεγάλο για τον Βρετανό, ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές. Αναμένεται, λοιπόν, να επιμείνει στην αρνητική θέση του ως προς την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Αυτό δείχνει και η κινητοποίηση ενός μεγάλο μέρους των βρετανικών ΜΜΕ και των λόμπι των Βρυξελλών, τα οποία «πυροβολούν» τις τελευταίες ημέρες τον Λουξεμβούργιο, όχι πάντα με λεπτότητα.

 

Ο Ντ. Κάμερον έχει συμμάχους τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Φινλανδίας Ζίρκι Καϊτάνεν, ο οποίος εμφανίζεται υποψήφιος για τη θέση του Ζ. Μπαρόζο. Σε περίπτωση ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Βρετανός και οι σύμμαχοί του πρέπει να συγκεντρώσουν 92 ψήφους από το σύνολο των 352 για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Δύσκολο, αλλά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο η επιλογή ενός προέδρου της Κομισιόν που αμφισβητείται από μία ομάδα ηγετών κρατών-μελών. Και φυσικά θα οδηγήσει σε μία απομόνωση του Ντ. Κάμερον και γενικά της Μ. Βρετανίας, κάτι που δεν θέλει με τίποτε η φροϊλάιν Μέρκελ.

 

Το πιο πιθανόν, λοιπόν, είναι να εξωθήσουν τον Γιούνκερ σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιο του δεύτερου σε έδρες Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα αναλάβει η καγκελάριος. Βέβαια, το Ευρωκοινοβούλιο θα φωνάξει, θα διαμαρτυρηθεί, αλλά τα μεγάλα κόμματα του Σώματος είναι μία μεγάλη οικογένεια που τα βρίσκει μεταξύ της…

 

Ως προς την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, πράγματι η Α. Μέρκελ την καλόβλεπε και βολιδοσκόπησε την αριβίστρια επικεφαλής του ΔΝΤ. Η καγκελάριος προτιμά να καθίσει στη θέση του Ζ. Μπαρόζο η αμερικανοτραφείσα Γαλλίδα, η οποία είναι οπαδός της αυστηρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στην Ε.Ε. φυσικά και όχι όταν κάνει «επιδρομή» στις πολυτελείς μπουτίκ ρούχων (Dior κ.λπ.) που βρίσκονται στην Avenue Montaigne στο Παρίσι…

 

Ο «ξεδοντιασμένος» πολιτικά όμως, Φρανσουά Ολάντ, δεν επιθυμεί να βάλει και άλλα βάσανα στο κεφάλι του, με μία προώθηση της πρώην στενής συνεργάτιδας του Νικολά Σαρκοζί στη θέση Μπαρόζο που θα προκαλέσει τριγμούς στο κόμμα του. Και βρήκε ως δικαιολογία ότι δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη να χάσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ. Υποκρισίες, όπως όλα όσα διαδραματίζονται τελευταία για την προεδρία της Κομισιόν.

 

Scroll to top