05/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θανατηφόρα στρατηγική

Tα κλειστά συνόρα της Ε.Ε. έχουν στοιχίσει 20.000 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες. Οι υπουργοί της μεθοδεύουν σκλήρυνση των μέτρων και ο Νίκος Δένδιας παρουσιάζει τα νέα συστήματα στο κέντρο συντονισμού που εδρεύει στην Κατεχάκη.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο και το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα συζητηθούν μέτρα και τρόποι για τη μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε χθες το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης που θα έχει την έδρα του στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και με το οποίο θα συντονίζονται όλες οι δυνάμεις που επιτηρούν τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

 

Η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και παρότι η πολιτική της «Ευρώπης-Φρούριο», που ξεκίνησε από το 1993, ευθύνεται ώς τώρα για τουλάχιστον 20.000 καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών και προσφύγων στα σύνορά της, οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται ότι μεθοδεύουν τη σκλήρυνσή της καθώς και σε αυτό το συμβούλιο θα συζητηθούν «θέματα που άπτονται της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων».

 

Με χρήματα του ΕΣΠΑ

 

Προκειμένου λοιπόν να δειχτεί ότι τα χρήματα που απορροφήθηκαν από τα ΕΣΠΑ δεν πήγαν χαμένα, παρουσιάστηκε χθες το ενιαίο κέντρο που στήθηκε στο κτίριο της Κατεχάκη και μέσω αυτού θα συντονίζονται τα κέντρα του Λιμενικού, της Πολιτικής Προστασίας της Europol και της Frontex με τα αυτοματοποιημένα συστήματα επιτήρησης (φυσικές και θερμικές κάμερες στον φράκτη του Εβρου), τα μεταξύ τους συστήματα επικοινωνιών (τακτικών, ηλεκτρονικών και τηλεδιασκέψεων) αλλά και το συστήματα αναφορών (εθνικό, Frontex).

 

Στόχος όλων των ανωτέρω είναι, όπως ελέχθη χθες, η «έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών», η «υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών δραστηριοτήτων επιτήρησης των συνόρων» και ο «έλεγχος της κυκλοφορίας των προσώπων».

 

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του κέντρου ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου και για τα μελλοντικά σχέδιά του για την… ηλεκτρονική ενίσχυση των υπηρεσιών και ανέφερε μια σειρά συστημάτων που σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους 24 έως 30 μήνες. Το «APNR» θα ανιχνεύει κλεμμένα οχήματα, το «Ε-ΤΑΡ» θα ταυτοποιεί αυτόματα τα δακτυλικά αποτυπώματα και το «ΥπτΠ οn line» θα εξυπηρετεί τους πολίτες. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και δύο συστήματα που θα ενοποιηθούν στο μέλλον με το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης. Το ένα θα ονομάζεται «COP» και θα είναι ένα τρισδιάστατο επιχειρησιακό κέντρο όπου οι αστυνομικοί θα παρακολουθούν την εξέλιξη μιας επιχείρησης σε ζωντανό χρόνο και μέσω τρισδιάστατων χαρτών, αλλά και το σύστημα «Smart Boarders» που προωθείται με την Ε.Ε. και αφορά τη διαχείριση των επιβατών στα σύνορα της Ευρώπης και την ανταλλαγή πληροφοριών για τους επιβάτες.

 

Το τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα καταχώρισης ταξιδιωτών που θα επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες προσώπων που ταξιδεύουν συχνά από τρίτες χώρες να εισέρχονται στην Ε.Ε. με τη χρήση απλουστευμένων συνοριακών ελέγχων. Το σύστημα θα μπορεί να καταγράφει τον χρόνο και τον τόπο εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε. αλλά και την ταυτόχρονη «αναγνώρισή» τους βάσει βιομετρικών χαρακτηριστικών (αποτυπώματα, χαρακτηριστικά προσώπου) που θα συγκρίνονται με τις βάσεις δεδομένων της EUROPOL και της INTERPOL.

 

Scroll to top