07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Αλληλέγγυοι

 

Μετά τη χθεσινή χλευαστική συμπεριφορά των ναζιστών της Χ.Α. προς τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι αστυνομικοί έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, με ανακοίνωση συμπαράστασης από το σωματείο τους. «Ως κομμάτι της κοινωνίας βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες», λένε στην ανακοίνωση, ενώ δηλώνουν αλληλέγγυοι με τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών. Ισως, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάνε οι αστυνομικοί στις κάλπες, να ξανασκεφτούν λίγο την «αντισυστημική» ψήφο πολλών συναδέλφων τους στο κόμμα-απόβρασμα του χίτλερικού μίσους, την ώρα που οι οπαδοί του έκαναν χθες προσβλητικά σχόλια και χειρονομίες στις απολυμένες.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………….

 

„ Αρμόδιοι;

 

«Αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών», απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Την Τρίτη, εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η προσφυγή του Δημοσίου ενάντια στην απόφαση του Πρωτοδικείου και, μολονότι ο υπουργός έχει σεβαστεί στο παρελθόν δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτήν που αφορούσε την εφεδρεία, τώρα πετά το «μπαλάκι» αλλού. Εν όψει ανασχηματισμού, φαίνεται πως για τις καθαρίστριες η συνέχιση του αγώνα τους είναι μονόδρομος…

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………..

 

„ Κατόπιν εορτής

 

Δεν πρόλαβε να κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής και, αίφνης, την αντικατέστησε το… Μega. Την Τετάρτη που έγιναν τα έκτροπα από τη Χρυσή Αυγή στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, κοινοβουλευτικοί παράγοντες επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας περίπου ότι όλα πήγαν καλά. Ωστόσο, την Πέμπτη το πρωί ο γ΄ αντιπρόεδρος του Σώματος, που προήδρευε και την προηγούμενη, Χρ. Μαρκογιαννάκης (Ν.Δ.), εμφανίστηκε στο Mega για να ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τυχόν υπαλλήλους στα γραφεία της Χ.Α. που εμπλέκονται στα σπρωξίματα και τα συνθήματα…

 

Χ.ΙΩ.

 

………………………………………

 

„ Μεταθέσεις

 

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού για την «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση της κοινοποίησης των μεταθέσεών τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται όμηροι μια ατέρμονης διαδικασίας η οποία οδηγεί στην ανατροπή των οικογενειακών τους προγραμματισμών και όχι μόνο. Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά εξελίσσεται το ίδιο σκηνικό, με τα στελέχη του Λιμενικού να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, και ζητά να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Δίκαιο αίτημα…

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

………………………………………….

 

„ Λειτουργοί

 

Εναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε ο παραιτηθείς Χάρης Θεοχάρης. Χρησιμοποιώντας τη φράση «ό,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε», το Ποτάμι με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «προφανώς σε κάποιους δεν φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες». Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη συμπλήρωσε ότι «η “παραίτηση” του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για τη δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………..

 

„ Ολοι οι «καλοί» χωράνε!

 

Ο φόβος φυλάει τα έρημα… και προφανώς φαίνεται ότι βρίσκει «ευρωπαϊκή» στέγη και σε δύο ακροδεξιούς πολιτικούς με καταδίκες για υποκίνηση εθνοτικών εντάσεων. Και οι δύο -ένας από το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα και ένας από τους ξενόφοβους «Αληθινούς Φινλανδούς»- έγιναν δεκτοί μετ' επαίνων στη συμμαχία των ευρωσκεπτικιστών του Ντέιβιντ Κάμερον στην Ευρωβουλή, μάλλον με τη λογική ότι ήταν σύμμαχοι του εκ δεξιών εχθρού του Βρετανού πρωθυπουργού, του Νάιτζελ Φάρατζ. Πολλοί συντηρητικοί είχαν αντιρρήσεις, οι οποίες δεν εισακούστηκαν, κι έτσι η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), που ίδρυσε ο Κάμερον το 2009, έχει πλέον 55 έδρες και αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη της Ευρωβουλής.

 

Ε.Π.

 

………………………………………

 

„ Φιλιά

 

Η χθεσινή ημέρα τραμπουκισμών, χυδαιοτήτων και καρφωμάτων, που σημάδεψε τη Βουλή, σκέπασε άλλα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα. Ανάμεσα στην έκκριση της τεστοστερόνης του Λαγού, στην παρέλαση ξυρισμένων τραμπούκων στους διαδρόμους, αλλά και στις τσιρίδες του Μιχαλολιάκου, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ανταλλαχθούν πολλά φιλιά μεταξύ των χρυσαυγιτών. Φιλιά ανάμεσα στα αντρόγυνα, φιλιά ανάμεσα στους βουλευτές τους, φιλιά με συγγενείς και υπαλλήλους τους, φιλιά με διαφόρους κοντινούς τους ανθρώπους. Ποιο από όλα τα παραπάνω ήταν όμως το φιλί του Ιούδα;

 

Α.Ψ.

 

………………………………………….

 

„ Φαιδρότητες

 

«Δικαιολογίες τύπου «φαιδράς πορτοκαλέας», που διακινεί η κυβέρνηση για το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής, δεν αρμόζουν στον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια σωστή Δημοκρατία, η οποία δεν παραγράφει αδικήματα Παπαδήμου και Παπανδρέου και δεν επιβάλλει την απαράδεκτη τακτική της σιωπής σε τέσσερις υποθέσεις άρσης ασυλίας, με προεξάρχουσα την υπόθεση της κασέτας Χρυσής Αυγής – Μπαλτάκου». Αυτό είναι το σχόλιο του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, για την πρεμούρα της κυβέρνησης να πάμε σε πρόωρο καλοκαίρι.

 

Τ.Τ.

 

………………………………………

 

„ Τα μηχανάκια τους…

 

Πώς θα σας φαινόταν όταν αγοράζετε ένα βιβλίο να σας ακολουθεί από πίσω ο πωλητής να σας «σκανάρει»; Αυτό συμβαίνει με τα ατομικά «σκάνερ καταγραφής» που κρέμασε στους εργαζόμενους το βιβλιοπωλείο Ιανός Α.Ε. Κι ενώ το σωματείο βιβλιοϋπαλλήλων ζητάει να αποσυρθούν, αποκαλώντας τα «μηχανάκια της αναξιοπρέπειας», που καλλιεργούν τον κανιβαλικό ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων, ο «Ιανός» απαντάει ότι όλα γίνονται για λόγους… logistics, κατηγορώντας το σωματείο των βιβλιοϋπαλλήλων για συκοφαντία και στοχοποίηση. Αλυσίδα πολιτισμού ή αλυσίδα στον λαιμό των εργαζομένων; Διαλέγετε και παίρνετε κατά συνείδηση.

 

Α.ΤΖ.

 

……………………………………….

 

„ Μουσικές καρέκλες

 

Οταν η Λιθουανία γίνει το 19ο μέλος της ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2015, κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες θα χάσουν την ψήφο τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ! Το τραπέζι του Δ.Σ. δεν τους χωράει όλους. Ηδη επικρατεί συνωστισμός στις μηνιαίες συναντήσεις των 18 κεντρικών τραπεζιτών και των έξι μελών της εκτελεστικής επιτροπής. Εάν η Λιθουανία κάνει το μεγάλο βήμα, τότε από τον Ιανουάριο μόνο τα έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και ο Μάριο Ντράγκι έχουν διασφαλισμένη την ψήφο τους, ενώ τέσσερις από τους τραπεζίτες θα χάνουν αυτό το δικαίωμα εναλλάξ, με βάση το μέγεθος της οικονομίας των χωρών τους και την περιουσία της τράπεζάς τους. Αναμένονται λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

 

Ε.Π.

 

…………………………………….

 

Εξ ιδίων τα βέλη

 

Αιχμηρότατο άρθρο κατά του πρωθυπουργού δημοσίευσε ο φιλο-Μπακογιαννικός πρόεδρος της Ενωσης Δημάρχων Αττικής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις τελευταίες εκλογές με τον Γιάννη Σγουρό, Παύλος Καμάρας. «Η απώλεια της Περιφέρειας Αττικής (όπως χάθηκε), είναι η προαναγγελία ενός προβλεπόμενου θανάτου. Για την πάλαι ποτέ μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη» λέει, απαιτώντας αλλαγή νοοτροπίας «αλλιώς καληνύχτα κ. Σαμαρά… καλημέρα 1993», όπως καταλήγει. Τα βέλη του στρέφονται τόσο ως προς την επιλογή του Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και κατά του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη που «ανήγαγε την προσωπική του εμπάθεια σε πολιτική επιλογή». Φαίνεται πως η εκλογική νίκη της Ρένας Δούρου «πόνεσε», το ερώτημα είναι εάν η παρέμβαση του κ. Καμάρα έρχεται συμπτωματικά πριν από τον ανασχηματισμό.

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………

 

„ Επιστολή

 

Μετά την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό για το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ, ο εκλεγμένος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επανήλθε στέλνοντας επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου για την υπόθεση της μεταφοράς των δικαστηρίων του Πειραιά. Ο Γ. Μώραλης ζητά να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης η διαδικασία συνολικής επανεξέτασης του θέματος με στόχο να βρεθεί λύση που να καλύπτει τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, της πόλης και των κατοίκων του Πειραιά. Εντονη η δραστηριότητα του Γ. Μώραλη και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

………………………………………

 

„ Αναδρομές Ιουνίου

 

Γίνονται εκλογές τον Ιούνιο; Ευκαιρία για αναδρομή. Μήνα Ιούνιο πέθαναν το 1835 ο Ανδρέας, και το 1867 ο Αθανάσιος Μιαούλης. Αγράμματος ο πατέρας, με καλές σπουδές ο γιος. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή του Μονάχου, υπηρέτησε στον αγγλικό στόλο, κατατάχθηκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έγινε υπασπιστής του Οθωνα, εκλέχθηκε βουλευτής Υδρας, έγινε υπουργός Ναυτικών. Επειτα από διαφωνία πρωθυπουργού – βασιλέως, παραιτήθηκε η κυβέρνηση και ανατέθηκε η πρωθυπουργία στον Αθανάσιο Μιαούλη (1857), που δέχτηκε επίθεση από την αντιπολίτευση. Ακολούθησε απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας και στάση στο Ναύπλιο, ο Μιαούλης παραιτήθηκε. Οταν αποχώρησαν ο Οθωνας και η Αμαλία, τους ακολούθησε στο εξωτερικό. Επανήλθε στην ενθρόνιση του βασιλέως Γεωργίου του Α' (1863), αλλά δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική. Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 52 ετών.

 

Ν.Γ.

 

Scroll to top