Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Η επιτυχία της Μαρίν Λεπέν στις πρόσφατες ευρωεκλογές αποτελεί ουσιαστικά μια βαριά επίπληξη στη σύγχρονη Ευρώπη. Και δυστυχώς με 24 ευρωβουλευτές και πιθανόν μια νέα πολιτική ομάδα με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η 48χρονη δικηγόρος και πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις Βρυξέλλες ως πολιτική αφετηρία της για τις προεδρικές του 2017.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν από λίγες ημέρες η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος που πλασάρει την εικόνα μιας λαϊκίστικης Δεξιάς έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες «παρέα» με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς, το αυστριακό FPO, το βελγικό Vlaams Belang και την ιταλική Λέγκα του Βορρά. Στην κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για τη συγκρότηση της πολιτικής της ομάδας, η οποία όπως υποστήριξε θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με «την ολιγαρχία, η οποία φοβάται τον λαό»! «Κατά βάθος η πολιτική κατάσταση με τη Μαρίν δεν είναι τόσο ανησυχητική», επισημαίνει μεταξύ πολλών άλλων στο πολυσέλιδο ρεπορτάζ του ο γαλλικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart. Κι αυτό επειδή το Εθνικό Μέτωπο προκειμένου να συγκροτήσει πολιτική ομάδα πρέπει να συμμαχήσει με τουλάχιστον άλλα έξι κόμματα από διαφορετικά κράτη-μέλη. Προς το παρόν της λείπουν δυο, τα οποία πρέπει να βρει μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Το θέμα της συγκρότησης πολιτικής ομάδας παραμένει ορθάνοιχτο, αλλά εδώ τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Γιατί η κυρία Λεπέν μέχρι σήμερα παρέμενε στους ανένταχτους και αίφνης δείχνει να επιθυμεί τον σχηματισμό πολιτικής ομάδας;
Επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων
Μια επιφανειακή, απλοϊκή εξήγηση είναι πως αυτό ήταν λογικό για μια ευρωσκεπτικίστρια, η οποία έχει πολιτικό της στόχο να ασκήσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς μια πολιτική ομάδα μπορεί, μεταξύ άλλων, να καταθέτει τροπολογίες επί σημαντικών θεμάτων αλλά και να διατυπώνει τις απόψεις της στην εβδομαδιαία Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων.
Η έρευνα της Mediapart επισημαίνει ότι οι λόγοι είναι πολύ πιο «πεζοί» και έχουν να κάνουν με το οικονομικό όφελος, κάτι στο οποίο ουδόλως αναφέρθηκε η Μαρίν Λεπέν στη επίμαχη συνέντευξη Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα. Γιατί οι πολιτικές ομάδες παίρνουν σημαντικές επιχορηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2013 οι επτά ομάδες πήραν συνολικά 57 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γι΄αυτή τη χρονιά το ποσόν αυξήθηκε στα 59,8 εκατομμύρια. Ετσι η Λεπέν, μέσω της δημιουργίας πολιτικής ομάδας, διεκδικεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν καταφέρει να σχηματίσει πολιτική ομάδα, η εκλογική νίκη της 25ης Μαΐου παραμένει μια επικερδέστατη οικονομική υπόθεση για το κόμμα της. Γιατί οι 24 ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου θα παίρνουν επί πέντε χρόνια 10.500 ευρώ καθαρά, τα οποία με τα έξοδα των βοηθών τους μπορούν να φτάσουν έως το πλαφόν των 21.000 ευρώ.
Οι «λαμπρές» αυτές οικονομικές προοπτικές έρχονται σαν βούτυρο στο ψωμί του Εθνικού Μετώπου, το οποίο είχε πάντα οικονομικές δυσκολίες. Ειδικά μετά τις βουλευτικές του 2007, οπότε η δημόσια επιδότηση στο κόμμα της έπεσε από τα 4,5 στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που τύπωσαν το προεκλογικό υλικό να το «κυνηγούν» για χρέη επτά εκατομμυρίων ευρώ, ένα χρέος που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το 2010 φτάνοντας τα 10 εκατομμύρια.