07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θωρακίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη

Ο Παναθηναϊκός, παρά την κατάκτηση του νταμπλ, ετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι. Αναζητά κυρίως περιφερειακούς για να στηρίξουν τον αρχηγό. Απίθανη η παραμονή του Αλβέρτη στον πάγκο. Φαβορί ο Ιβάνοβιτς, λόγω Ευρωλίγκας.
      Pin It

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Με το… επίσημο και καθιερωμένο τραπέζι ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μια δύσκολη, αλλά άκρως επιτυχημένη σεζόν για τον Παναθηναϊκό.

 

Η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου νταμπλ επί ημερών Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ο αποκλεισμός από το φάιναλ φορ του Μιλάνου στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ στη Μόσχα, από την ΤΣΣΚΑ, συνιστούν έναν απολογισμό που, αν μη τι άλλο, διορθώνει την κακή εικόνα από πολλές άσχημες εμφανίσεις που έγιναν μέσα στη σεζόν, ειδικά στην Ευρώπη, κι έγιναν αφορμή για να απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία ο Αργύρης Πεδουλάκης.

 

Το βράδυ της Τετάρτης, σε μια μέρα χαράς, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» μίλησε για «λάθη που έγιναν και θα διορθωθούν», κάτι που σημαίνει ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι πολύ θερμό για τους «πράσινους», αφού υπάρχουν πολλά μέτωπα στα οποία ετοιμάζονται να κινηθούν.

 

Η παραμονή του Φραγκίσκου Αλβέρτη στην τεχνική ηγεσία πρέπει να θεωρείται απίθανη, παρότι με την παρουσία του, όχι απλά εγγυήθηκε την ομαλότητα μετά την ξαφνική αλλαγή προπονητή, αλλά και επέδρασε με την προσωπικότητά του στη βελτίωση της ψυχολογίας βασικών παικτών, όπως ο Διαμαντίδης. Ηταν κάτι που τελικά βοήθησε την ομάδα να σταθεί στα πόδια της μετά το ασυνήθιστο μπρέικ του ΟΑΚΑ. Αλλωστε, ήθελε – δεν ήθελε, στην ουσία επιστρατεύτηκε και μπήκε μπροστά λόγω ιστορίας, για να βοηθήσει στην δύσκολη στιγμή.

 

Το πνεύμα των δηλώσεων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά και του ίδιου μετά το παιχνίδι, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός ψάχνει έμπειρο προπονητή, αν δεν τον έχει ήδη βρει στο πρόσωπο του πολύπειρου Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οπως αποδείχθηκε, η ομαδα χρειάζεται μπαρουτοκαπνισμένο κόουτς περισσότερο για την Ευρώπη και λιγότερο για το εσωτερικό, όπου τα κουκιά είναι μετρημένα και οι τίτλοι παίζονται σε μάξιμουμ έξι παιχνίδια (με το Κύπελλο) κόντρα στον Ολυμπιακό.

 

Αυτή είναι μια εξέλιξη, η οποία φαίνεται να συμβαδίζει και με τα «θέλω» του «Φράνκι», ο οποίος φυσικά θα παραμείνει στην ομάδα γιατί θεωρείται υπερ-πολύτιμος.

 

Από εκεί και πέρα, το έμψυχο υλικό θα έχει πολλές αλλαγές, με κριτήριο την προσπάθεια να δημιουργηθεί πιο νεανικός και πιο «ελληνικός» κορμός, κάτι που δεν έγινε τη χρονιά που τελείωσε.

 

Επίσης θα αναζητηθούν τουλάχιστον τρεις καλύτεροι ξένοι, οι οποίοι θα μπορούν να υποστηρίξουν και να ξεκουράσουν τον ηγέτη της ομάδας, Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι κεφαλαιώδες αυτό το ζήτημα για τον Παναθηναϊκό, ώστε να μην τα περιμένει και πάλι όλα από αυτόν και να μην τον εξαντλεί σωματικά και ψυχολογικά.

 

Ως εκ τούτου, τη μεγάλη αναδόμηση την χρειάζεται στην περιφέρεια, εκεί όπου αποδεδειγμένα λείπει ένας κλασικός πλέι μέικερ και φρέσκα – γρήγορα πόδια που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωλίγκας. Αρα έχουν μηδενικές πιθανότητες να μείνουν στο ρόστερ ξένοι, όπως ο ποιοτικός αλλά ταλαιπωρημένος Ούκιτς, ο αργός Κάρι και ο περιορισμένων δυνατοτήτων Ράιτ.

 

Είναι δεδομένη η επιθυμία για παραμονή του Γκιστ, του Λάσμε, του Μασιούλις και του Μαυροκεφαλίδη, ενώ με τον Μπράμο θα γίνει συζήτηση για το συμβόλαιό του που τελείωσε. Επίσης αναζητείται σέντερ και σύντομα θα ανακοινωθεί το οριστικό «αντίο» του Μάικ Μπατίστ, αφού αυτός ήταν και ο σκοπός της επιστροφής του, το περασμένο καλοκαίρι.

 

Ειδικό χειρισμό θα χρειαστεί η περίπτωση του Παππά, ο οποίος αποκτήθηκε εν μέσω πανηγυρισμών, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δύο προπονητών. Αλλωστε, ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από τον μηδενικό χρόνο συμμετοχής του. Αντίθετα ο Γιάνκοβιτς έδειξε ότι βρίσκει και θέση και ρόλο.

 

Scroll to top