07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το excel και η Ευρωβουλή

Δημοσιογράφος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην ξέρει να δουλέψει τέλεια το excel δεν υπάρχει. «Και γιατί, παρακαλώ;» θα με ρωτούσε ο φίλος μου ο Διονύσης που σπούδασε στη Φιλοσοφική. Και απαντώ.
      Pin It

ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗΓράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Ετοιμάζοντας μια άσκηση για τους φοιτητές μου στην ενότητα «Δημοσιογραφία των δεδομένων» έπεσα πάνω σ’ έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα: τον συλλογικό απολογισμό του έργου των απερχόμενων ευρωβουλευτών. Ο πίνακας είχε και τους 766 ευρωβουλευτές, τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις που συνέταξαν, τις τροπολογίες σε εκθέσεις που κατέθεσαν, τις ερωτήσεις που έκαναν, τις γραπτές δηλώσεις και τα ψηφίσματα που υπέγραψαν. Μια εξαιρετική δουλειά από το VoteWatch Europe (votewatch.eu).

 

Για να μην ταλαιπωρώ τον κόσμο, διάλεξα την πρώτη στήλη με τις εκθέσεις που συνέταξαν. Γιατί τη συγκεκριμένη; Συνήθως όλοι μετράνε τις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις, όμως, απευθύνονται κυρίως στην Επιτροπή και τις περισσότερες φορές αναφέρονται σε εθνικά ζητήματα (για τα οποία συνήθως η Επιτροπή δεν έχει γνώμη). Ετσι ο καθένας μπορεί να γράψει όσες θέλει. Το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο γίνεται μέσα από τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις, την πιο κουραστική δουλειά απ’ όλες. Κατ’ αρχήν απαιτεί να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της πολιτικής σου ομάδας για να σου εμπιστευτεί την έκθεση. Στη συνέχεια απαιτεί άριστη γνώση του θέματος, απαιτεί να έχεις στο γραφείο σου αληθινούς ειδικούς (και όχι τον ανιψιό του κουμπάρου) και στη συνέχεια να δώσεις μάχη για την έκθεσή σου, η οποία θα μετεξελιχθεί σε οδηγία ή άλλη νομοθετική ρύθμιση. Στη μάχη αυτή παζαρεύεις προτάσεις και τροπολογίες, παρουσιάζεις συμβιβαστικές λύσεις, έχεις την πρωτοβουλία αλλά και την ευθύνη να φέρεις σε πέρας το δύσκολο έργο του νομοθέτη. Και μάλιστα χωρίς πλειοψηφίες αλλά με συναίνεση.

 

Πάμε λοιπόν να «παίξουμε» λίγο. Από τους 766 βουλευτές έγιναν συνολικά 2.051 εκθέσεις, αυτό μας δίνει 2,6 ανά βουλευτή. Πόσοι από αυτούς έχουν κάνει τις 2,6 τους; Ας πούμε 2, για να είμαστε καλοί… Οι 391, κάτι λιγότερο από τους μισούς… Για την ακρίβεια, το excel μού μαρτυράει ότι υπάρχουν 200 βουλευτές που δεν έχουν κάνει ούτε μία έκθεση. Είναι όλοι πρωτάρηδες; Κάθε άλλο: η πρώτη των πρώτων, με 54 εκθέσεις Ιταλίδα Μπάρμπαρα Ματέρα (γενν. το 1981) ήταν στην πρώτη της θητεία. Το ίδιο και ο Ελληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης, που φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα με 31 εκθέσεις. Ο οποίος είχε και «καυτή πατάτα» στα χέρια, αφού η κύρια ασχολία του ήταν ο προϋπολογισμός και οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτόν. Μιλώντας μαζί του πολλές φορές, κυρίως για τα ΕΣΠΑ, τον ρώτησα πώς τα καταφέρνει και μου απάντησε: «Ορεξη για δουλειά και καλοί συνεργάτες».

 

Αλλά να μην τα βάζουμε μόνο με τους δικούς μας. Οι ερωτήσεις, που φτάνουν μέχρι τη χώρα του καθενός, είναι το αγαπημένο σπορ πολλών επώνυμων ευρωβουλευτών, οι οποίοι δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με το κοινοβουλευτικό έργο. Για παράδειγμα, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ομάδας των Σοσιαλιστών, δεν έχει κάνει ούτε μία έκθεση. Κατανοητό γιατί ήταν πρόεδρος του Ε.Κ. και είχε μεγάλες ευθύνες. Οι Λεπέν, πατέρας και κόρη, επίσης καμία έκθεση, και καλά η κόρη, είναι αρχηγός, ο πατέρας; Τα στατιστικά τους είναι γεμάτα μηδενικά, ούτε καν ερωτήσεις.

 

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να αποδείξω ότι η μέση τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο και να δούμε τι μπορεί να σημαίνει πολιτικά και αυτό αλλά θα το αφήσω για την άσκηση. Οι καινούργιοι ευρωβουλευτές μας καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι υπάρχει και το excel. Ραντεβού μετά το πέρας του πρώτου έτους της κοινοβουλευτικής θητείας τους.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Η Google είναι η πρώτη από τις μηχανές αναζήτησης που ετοίμασε online φόρμα, ώστε οι πολίτες της Ε.Ε. να μπορούν να ζητούν την αφαίρεση από τα αποτελέσματά της συνδέσμων (links) που έχουν λανθασμένες πληροφορίες ή στοιχεία που «δεν αφορούν κανέναν άλλον». Η εταιρεία, σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία, είναι πλέον υποχρεωμένη να διαγράψει τους συνδέσμους που παραπέμπουν σε σελίδες που περιέχουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, «εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ο ρόλος που παίζει το άτομο αυτό στη δημόσια ζωή και το αν το ευρύτερο κοινό επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόσβαση στη συγκεκριμένη πληροφορία». Τι θα γίνει με τους αρκετούς Ελληνες πολιτικούς, που, όπως ακούγεται, έχουν κάνει τις αντίστοιχες αιτήσεις;

 

* Δέκα επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα της επιχείρησής τους μέσα από την υπηρεσία του ΟΤΕ «H επιχείρησή σου.gr» θα προβληθούν δωρεάν σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Οσοι είναι ήδη συνδρομητές της υπηρεσίας «Η επιχείρησή σου.gr», μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 μπορούν να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Η διαφήμισή σας, διαφήμισή μας» στο www.yourbusiness.gr και να δηλώσουν συμμετοχή για τη δωρεάν τηλεοπτική προβολή. Οσοι δεν είναι ακόμα, μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα.

 

*Υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς των smartphones διαπιστώνει με βάση τα στοιχεία της αγοράς το infocom.gr, ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι η πτώση που καταγράφεται σε αξία και αριθμό συσκευών στη συνολική αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των smartphones. Εκτιμάται, δε, ότι ο μέσος όρος που ένας χρήστης διατηρεί την ίδια συσκευή κινητής τηλεφωνίας πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος από παλιότερα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

e-KAINOTOMIA

 

Στις νέες πολιτικές για την καινοτομία και την ανάπτυξη στις περιφέρειες επικεντρώνεται το διεθνές συνέδριο WIRE 2014, το οποίο φέτος διοργανώνεται στην Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου), στις 12-13 Ιουνίου, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Το Week of Innovative Regions in Europe 2014 (WIRE V) αποτελεί το σημαντικότερο ευρωπαϊκό forum διαλόγου για τις περιφερειακές στρατηγικές, την καινοτομία και την ανάπτυξη, όπου θα παρουσιαστούν τα σχετικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, παρουσία της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ερευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Máire Geoghegan-Quinn.

 

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, έχει καθιερωθεί ως η δημόσια συζήτηση για νέες πολιτικές και προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης. Για το 2014 συμπίπτει με την έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και καινοτομία και των νέων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και αναδεικνύει εργαλεία και πρακτικές για την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών ευφυούς εξειδίκευσης των περιφερειών της Ευρώπης.

 

Το WIRE 2014 θα φέρει σε επαφή εκπροσώπους από τον χώρο των περιφερειών, της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και θα προαγάγει τον διάλογο σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες: α) Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για περιφερειακή ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020, β) Επιχειρηματικότητα ως μοχλός για την καινοτομία στις περιφέρειες, γ) Επιστημονική αριστεία, ανοιχτά δεδομένα και αξιοποίηση της γνώσης για περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Στον δικτυακό τόπο www.wire2014.eu διατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές, τις θεματικές ενότητες, τους διοργανωτές και προηγούμενα συνέδρια WIRE. To www.wire2014.eu ανανεώνεται συνεχώς με τα νέα του συνεδρίου και έχει στόχο να προσφέρει έναν χώρο όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει χρήσιμες πηγές σχετικά με την καινοτομία στις περιφέρειες και την πολιτική συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως χρήσιμα έγγραφα, ανακοινώσεις της Ε.Ε., χρήσιμους συνδέσμους στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., εκδόσεις κ.ά.

 

Το WIRE 2014 έχει ήδη ενεργό παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα (#WIRE2014eu), όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το ακολουθήσει και να ενημερώνεται καθημερινά σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όχι μόνο όσον αφορά το συνέδριο, αλλά και θέματα καινοτομίας, περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.

 

Το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο www.wire2014.eu. Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά από τους δικτυακούς τόπους www.wire2014.eu και www.ekt.gr/events/live.

 

 

 

Scroll to top