ElJuevesniega

06/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Λογοκρισία…για την τιμή του στέμματος

Το σατιρικό κωμικό περιοδικό El Jueves έγινε ...πρωτοσέλιδη είδηση στην Ισπανία όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία πέταξε στα σκουπίδια 60.000 αντίτυπα την τελευταία στιγμή, επειδή αποφασίστηκε ότι το εξώφυλλο τελικά ήταν «προσβλητικό» για την μοναρχία.
      Pin It

Τα τεύχη του El Jueves κυκλοφόρησαν μια ημέρα αργότερα από την προγραμματισμένη με ένα «νέο» εξώφυλλο: αντί για το σκίτσο του Χουάν Κάρλος να ετοιμάζεται να ετοιμάζεται να παραδώσει στον γιο του Φελίπε ένα στέμμα γεμάτο κοπριές, το περιοδικό δημοσίευσε το σκίτσο του Πάμπλο Ιγλέσιας, του ηγέτη του κόμματος Podemos, που έκανε την έκπληξη στις εκλογές του Μαΐου.

Ο όμιλος RBA, που εκδίδει το εβδομαδιαίο περιοδικό, είχε αποφαίσει αρχικά να κυκλοφορήσει με εξώφυλο την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον Ισπανικό θρόνο, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, μετά από ώριμη σκέψη το μετάνοιωσαν. Βέβαια όταν αποφάσισαν να το αποσύρουν, το σκίτσο είχε ήδη διαρρεύσει στο διαδίκτυο μέσω του Facebook,  με αποτέλεσμα να τεθούν βροχή ερωτήσεων από τους αναγνώστες του, που ζητούσαν εξηγήσεις. Ο σκιτσογράφος του El Jueves Albert Monteys και ο καλλιτέχνης πίσω από το γεμάτο με κοπριές στέμμα ανακοίνωσαν μέσω Twitter την παραίτηση τους και αρκετοί από την ομάδα τους, τους ακολούθησαν. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ανεπίσημα οι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι «η διεύθυνση είχε ενημερωθεί πριν μερικές ημέρες από την εταιρεία ότι δεν θα έπρεπε να γράψουμε κάτι για την μοχαρχία». «Το περιοδικό», είπαν, «έχει πληγωθεί θανάσιμα. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία RBA ήθελε να κάνει μια…χάρη στον βασιλιά, αλλά στο τέλος γύρισε μπούμερανγκ».

Το El Jueves έχει ήδη υποχρεωθεί να αποσύρει τεύχος μια φορά, το 2007, όταν είχε στο εξώφυλλο του τον πρίγκιπα Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίσια να κάνουν σεξ, επειδή χαρακτηρίστηκε «ασεβές».

 

efsyn.gr

Scroll to top