Pin It

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε ολόκληρη τη Βόρ. Ελλάδα, ενώ η ΠΑΣΥ που πρόσκειται στο ΚΚΕ καλεί σε συλλαλητήριο στην έκθεση κτηνοτροφικών προϊόντων, το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Μπλόκο» και στη «Ζοοtechnia» από τους αγρότες. Ετοιμάζουν »θερμή υποδοχή» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνηθίζεται να εγκαινιάζει τη διεθνή έκθεση κτηνοτροφικών προϊόντων κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το επόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και οι αγρότες της ΠΑΣΥ (Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης), που πρόσκειται στο ΚΚΕ, απευθύνουν ήδη κάλεσμα για συλλαλητήριο.

 

«Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται. Οι απλήρωτες από το περσινό καλοκαίρι παραγωγές μας, οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, οι περικοπές των επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ κ.λπ. μας οδηγούν στον αφανισμό», λένε. «Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που προηγήθηκαν», αναφέρει η ΠΑΣΥ.

 

Στο μεταξύ, τα μπλόκα των εθνικών οδών μέρα με τη μέρα ενισχύονται. Οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων που θα λάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις συζητήσεις και τις απανωτές συσκέψεις με συναρμόδιους υπουργούς. Στον κόμβο της Νίκαιας, τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει τα χίλια και παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να βγουν στην εθνική οδό «με κάθε τρόπο», όπως χαρακτηριστικά λένε.

 

«Δεν είναι απεργία. Είναι μάχη για τη ζωή μας, για την επιβίωση των παιδιών και των οικογενειών μας», λένε οι Θεσσαλοί. «Να δούμε τι θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και ανάλογα θα δράσουμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, από τον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, που ενισχύεται συνεχώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

 

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας να στηθεί και άλλο μπλόκο κοντά στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας.

 

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Στην Αλεξανδρούπολη τα τρακτέρ συγκεντρώνονται στον δρόμο για τις Φερές και την Τρίτη αναμένεται να βγουν, σύμφωνα με απόφασή τους, στον δρόμο και οι αγρότες της Ορεστιάδας.

 

Συνάντηση με τους αγρότες της Χρυσούπολης στην περιοχή του Νέστου είχε χθες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα. Σε δηλώσεις του, τόνισε πως οι Ελληνες αγρότες δίνουν τη δική τους μάχη, καθώς αντιμετωπίζονται «από τη νέα τάξη πραγμάτων και την Τρόικα ως επαγγελματίες που θα πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί ο στόχος τους είναι η εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Πελοπόννησο

 

Για τέταρτη ημέρα βρίσκονται στους δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΣΥ Αργολίδας, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Ναυπλίου – Μυκηνών, στον κόμβο του Μάνεση. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμπαρίστανται και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι των οποίων μετέβησαν χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων.

 

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ στην Κορινθία εκδήλωση πραγματοποίησε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου με πολυπληθές ακροατήριο και θέμα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα και του προέδρου των Κτηνοτρόφων Τ. Πεβερέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ο προάγγελος κινητοποιήσεων των αγροτών της Πελοποννήσου. Αύριο, εξάλλου, την πρώτη τους κινητοποίηση πραγματοποιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ΠΑΣΥ Μεσσηνίας.

 

Τζένη Σουκαρά

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κλεφτοπόλεμος με την ΕΛΑΣ στη Λαμία

 

«Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν» εδώ και λίγες ημέρες οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας με τους αστυνομικούς της περιοχής, καθώς οι πρώτοι επιχειρούν να αναπτύξουν τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και οι δεύτεροι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να φτάσουν αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών.

 

Ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ των αγροτών και της Αστυνομίας επικεντρώθηκε χθες στο Κάστρο της Βοιωτίας, όπου αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγουν στην Εθνική. Ωστόσο, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέτρεψαν τη μετακίνησή τους. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Βοιωτίας παραμένουν στην περιοχή του Ορχομενού, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 200.

 

Παράλληλα, στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας συνεχίζουν να παραμένουν περίπου 100 τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και τα χωριά του Σπερχειού. Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι αγρότες δοκιμάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων που τους επιτηρούν, επιχειρώντας να κινηθούν με αγροτικά μηχανήματα εκτός του χώρου όπου βρίσκονται σταθμευμένα.

 

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι 70 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον Δομοκό και παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου. Μάλιστα χθες υπήρξαν επαφές ώστε οι αγρότες του Δομοκού να κατέβουν στη Λαμία, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί κάτι. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία θα επιδιώξει να αποτρέψει την ενίσχυση του μπλόκου των αγροτών της Λαμίας.

 

Γιώργος Δελιχάς

 

 

Scroll to top