10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αυξημένη παρουσία το ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα

Πέντε νέες είσοδοι, δύο αποχωρήσεις, ενώ ικανοποίηση εκφράζει η Χαριλάου Τρικούπη, χαιρετίζοντας και την επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη.
      Pin It

Πέντε νέες είσοδοι, δύο αποχωρήσεις, ενώ ικανοποίηση εκφράζει η Χαριλάου Τρικούπη, χαιρετίζοντας και την επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Αυξημένη κατά τρία πρόσωπα θα είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με τη Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει ικανοποίηση για τη σύνθεση και τη μορφή του υπουργικού συμβουλίου.

 

Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, η νέα κυβέρνηση «μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

 

Για τον νέο τσάρο της Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη, στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά και θεωρούν ότι, εκτός από «μακρά εμπειρία» στα χρηματοοικονομικά, διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν «να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση». Μάλιστα, δεν παραλείπουν να μνημονεύσουν ως θετικό στοιχείο ότι ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου και διαθέτει πλούσιο «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν.

 

Από δέκα υπουργούς και υφυπουργούς (μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο) που είχε ο δεύτερος εταίρος στο πρότερο σχήμα, ενισχύει την παρουσία του απαριθμώντας πλέον δεκατρία υπουργικά στελέχη. Ειδικότερα, νέες εισόδους στην κυβέρνηση αποτελούν ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Παιδείας, ο οποίος σηματοδοτεί τη διεύρυνση που επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Ελιάς, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που αναλαμβάνει υφυπουργός στο κομβικής σημασίας «παραγωγικό» υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Εκπληξη συνιστά η υπουργοποίηση του «παπανδρεϊκού» Γιώργου Ντόλιου (υφυπουργός Εσωτερικών, σε περίπου ίδια θέση που κατείχε επί Γιώργου Παπανδρέου), καθότι ο βουλευτής Εβρου ασκούσε αυστηρή κριτική στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας αντιταχθεί στην πλήρη ταύτιση του κόμματός του με τη Ν.Δ. Το πέμπτο νέο πρόσωπο της δικομματικής είναι η Αντζελα Γκερέκου (υφυπουργός Πολιτισμού), η οποία είχε διεκδικήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ το 2012 είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να επανακάμψει μερικούς μήνες αργότερα.

 

Τη «νύφη» των συσχετισμών πλήρωσε ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, που αποχώρησε από την κυβέρνηση, και ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος πληροφορούμενος την αποπομπή του έθεσε την Πέμπτη ζήτημα ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

 

Στις θέσεις τους παρέμειναν -και λόγω τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών- οι Φώφη Γεννηματά και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ δεν μετακινήθηκαν οι Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κούρκουλας και φυσικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον διπλό ρόλο αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Εντός σχήματος διατηρείται ο έτερος «βενιζελικός», Λεωνίδας Γρηγοράκος, μεταπηδώντας από το Εσωτερικών στο Υγείας και πάλι ως αναπληρωτής υπουργός.

 

Scroll to top