Pin It

«Αριστερά, πρώτη δύναμη. Και τώρα, τι;». Εύλογος ο τίτλος της έρευνας που ξεκινά σήμερα από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα να καταγραφεί ως πρώτη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη.

 

Διανοούμενοι και πολιτικοί επιχειρούν με το βλέμμα στο μέλλον να αποκωδικοποιήσουν τη νίκη του κόμματος της Αριστεράς και ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η νίκη της Αριστεράς.

 

Σίγουρα μια νίκη δεν αρκεί για να αλλάξει το τοπίο, ειδικά σε μια χώρα όπου οι πολιτικές και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές αλλαγές ακολουθούν με χρονική υστέρηση ό,τι έχει συμβεί τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ομως απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μια νίκη της Αριστεράς δεν παύει να είναι μια σημαντική υπόθεση. Το ζητούμενο είναι αν αυτή η νίκη θα γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος με κυβερνητική προοπτική. Ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ρόδα. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αντιστάσεις θα πυκνώσουν, όπως και οι πιέσεις για προσαρμογή της Αριστεράς στους συστημικούς καταναγκασμούς.

 

Στα κείμενα που ακολουθούν, οι αρθρογράφοι καταθέτουν απόψεις, ενστάσεις, προτάσεις, όχι κατ’ ανάγκην αρεστές σε όλους, οι οποίες όμως θα συμβάλουν στον προβληματισμό.

 

Scroll to top