10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση αυτοκτονίας

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Αντίποινα των Πακιστανών Ταλιμπάν TTP στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη τους, Χακιμουλά Μεσούντ, από επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Καπνοί από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο, στο Καράτσι  REUTERS/Athar Hussain


Καπνοί από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο, στο Καράτσι
REUTERS/Athar Hussain

Η επίθεση των Πακιστανών Ταλιμπάν της οργάνωσης TTP την Κυριακή κατά του διεθνούς αεροδρομίου Τζίνα, στο Καράτσι (μια μεγαλούπολη 18 εκατομμυρίων κατοίκων και οικονομική «πρωτεύουσα» της χώρας), προκάλεσε 28 θύματα, εκ των οποίων 18 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζόμενοι στις κρατικές αερογραμμές PIA και δέκα αντάρτες που αποτελούσαν τους κομάντος αυτοκτονίας (τρεις Πακιστανοί και επτά Ουζμπέκοι ισλαμιστές).

 

Ανάληψη ευθύνης

 

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη τους, Χακιμουλά Μεσούντ, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Μεσούντ ήταν φανατικά πολέμιος του διαλόγου τόσο με την Ισλαμαμπάντ όσο και με την Ουάσινγκτον και απέρριπτε τις ειρηνευτικές συνομιλίες που προωθούσε η πακιστανική κυβέρνηση για την εξομάλυνση της κατάστασης στη βορειοδυτική επαρχία των συνόρων και ιδίως στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, που εφάπτεται με το Αφγανιστάν και αποτελεί τη βάση των Πακιστανών Ταλιμπάν.

 

Η οργάνωση TTP δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και έχει δική της ατζέντα που συνδέεται άμεσα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Πακιστάν.

 

Τα μέλη της επικεντρώνονται σε επιθέσεις κατά του πακιστανικού στρατού και των συνοροφυλάκων. Επιζητεί την εφαρμογή της σαρίας στα εδάφη που κατέχει και μάχεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Ισλαμαμπάντ, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

 

Κήρυξη πολέμου

 

Η επίθεση κατά του διεθνούς αεροδρομίου στο Καράτσι μόνο κατ’ όνομα ήταν επιχείρηση αντιποίνων για τον θάνατο του Μεσούντ. Στην πράξη, ήταν μια κήρυξη πολέμου κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και μια εν τοις πράγμασι απόρριψη του πολιτικού διαλόγου.

 

Το Πακιστάν προωθεί τον διάλογο τόσο με ομάδες των Πακιστανών όσο και των Αφγανών Ταλιμπάν, με στόχο τον έλεγχο των εξελίξεων στη μετά Καρζάι εποχή, που θα σηματοδοτηθεί από τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, που ενίσχυσαν (με τις ευλογίες της CIA) αρχικά τους Αφγανούς μουτζαχεντίν στον αγώνα τους κατά των σοβιετικών στρατευμάτων κατοχής και στη συνέχεια τους Ταλιμπάν κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ. Ο Μεσούντ δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των «φιλικών» οργανώσεων και είχε σαφώς αυτονομηθεί, καθώς συνεργαζόταν στενά με τους Ουζμπέκους ισλαμιστές και είχε δημιουργήσει τα τελευταία επτά χρόνια ένα κράτος εν κράτει στα βουνά του ανυπότακτου Βόρειου Ουαζιριστάν.

 

Η επίθεση στο Καράτσι αναμένεται να ωθήσει τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ να ενδώσει στο αίτημα του στρατού να οργανωθεί μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστική επίθεση στο Βόρειο Ουαζιριστάν, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και την πιθανότητα να υπάρξουν -σε αντίποινα- νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

Scroll to top