10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Baby Guru αύριο στα «Secret Gigs» της Στέγης

Εναλλακτική μουσική σε ιδανικές συνθήκες

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Δεν ξέρω γιατί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τα λέει «Secret Gigs», «μυστικά», όμως, δεν είναι, μια και γνωρίζουμε τόσο την τοποθεσία όσο και τα γκρουπ που παίζουν. Αύριο βράδυ, στη «Μικρή Σκηνή», θα βρίσκονται οι Baby Guru και οι Tango with Lions. Είναι, πάντως, ένα εξαιρετικό άνοιγμα της Στέγης προς τα καινούργια, αγγλόφωνα, σχήματα της εναλλακτικής σκηνής. Και για την ίδια, που δείχνει πιο open minded με τέτοιου είδους επιλογές, αλλά και για τα ίδια τα συγκροτήματα που παίζουν κάτω από ιδανικές συνθήκες. Αλλωστε και η ίδια η «Μικρή Σκηνή» αυτή τη φιλοσοφία έχει: «κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συχνά τους προκύπτει σε χώρους με υποτυπώδη ακουστική, σε συνθήκες ανάγκης, σε μικρά μπαράκια. Η Στέγη προσφέρει το αντίθετο: τη δυνατότητα ενός ηχητικού περφεξιονισμού, τη μουσική ως μουσική».

 

Οι Baby Guru είναι τρεις ωραίοι τύποι, φίλοι από πιτσιρικάδες, οι Prins Obi, King Elephant και Sir Kosmich. Τα κάνουν όλα μόνοι τους, σύνθεση, παραγωγή και ενορχήστρωση. Κι έχουν και καινούργιο δίσκο, τον «Marginalia». Εξαιρετικός. «Μας πήρε περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα LPs, καθώς δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή και στο songwriting», μας εξηγούν. «Το θεωρούμε την πιο ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική δουλειά μας και ευχόμαστε να ακουστεί και να αρέσει».

 

Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τον κιθαριστικό ήχο, με έντονα στοιχεία αφρικανικών κρουστών και ψυχεδέλειας, electronica και kraut rock. Ενας πολύ tribal ήχος, διόλου ελληνικός στο άκουσμά του. «Ενας από τους στόχους που θέσαμε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του “Marginalia” ήταν η δημιουργία καλογραμμένων ποπ τραγουδιών με εναλλακτική προσέγγιση», λένε. «Γενικά αποφεύγουμε τις κατηγοριοποιήσεις, κάνουμε αυτό που μας εκφράζει την εκάστοτε στιγμή». Μέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες ενός αγγλόφωνου ελληνικού συγκροτήματος; «Προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας βήμα βήμα και να μην έχουμε μεγαλόπνοους στόχους. Πιστεύουμε ότι η μουσική καταργεί σύνορα, ταμπέλες και στεγανά».

 

Ποιο θα ήθελαν να είναι το κοινό τους; «Ιδανικά, θα θέλαμε να αποτελείται από ανθρώπους που εξελίσσονται παράλληλα με εμάς». Και ορίζουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως… ντροπή της μουσικής: «Να υποτάσσεσαι πλήρως στις επιταγές της μόδας ή, πιο σωστά, να γράφεις μουσική αδιαφορώντας για το τι σε εκφράζει πραγματικά, σκεπτόμενος μόνο την απήχηση που θα έχεις». Αυτό το διάστημα πάντως τους εξέφραζε να γράψουν κι ένα τραγούδι σε ελληνική γλώσσα, το πρώτο τους! «Προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός τζαμαρίσματος και νιώσαμε ότι οι ελληνικοί στίχοι ταίριαζαν».

 

Στο «Marginalia», το τρίτο τους άλμπουμ, είχαν και τη βοήθεια του ανεπίσημου τέταρτου μέλους της μπάντας, της Χριστίνας. Το mastering έγινε από τον Γκρεγκ Κάλμπι στo Sterling Sound στη Νέα Υόρκη. Οι Baby Guru επιστρέφουν δυναμικά έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία πια, από τις συναυλίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πέρασαν και από το Παρίσι. «Από την κυκλοφορία του προηγούμενού μας άλμπουμ, “Pieces”, οι Γάλλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη μουσική μας. Οποτε επισκεπτόμαστε τη χώρα τους νιώθουμε πολλά θετικά vibes. Κάναμε ένα live στο κέντρο της πόλης, στη Βαστίλη, και δώσαμε συνεντεύξεις στον Τύπο». Πόσο όμως μπορεί να βελτιωθεί ένα γκρουπ, όπως οι Baby Guru, όταν οι επιρροές του, η ζωή του ολόκληρη, είναι στην Ελλάδα; «Δεν έχει σημασία η χώρα όπου ζεις, εσύ επιλέγεις τη ζωή που κάνεις και τα πράγματα με τα οποία καταπιάνεσαι και εν τέλει σε καθορίζουν».

 

*INFO: «Μικρή Σκηνή» στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», λεωφόρος Συγγρού 107-109, ώρα έναρξης: 21.00, εισιτήρια: 15 €, μειωμένο 10 €, άνεργοι: 5 €.

 

[email protected]

 

Scroll to top