10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ - ΣΥΝηΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Για τους 35 τραυματίες έφταιγε η «κακιά στιγμή»

      Pin It

ΠΑΤΡΑ

 

 

 

 

Ξεκίνησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου, η δίκη του ιδιοκτήτη της «Βαγγελάτος Α.Ε.», των επιστατών της επιχείρησης, Γ.Χ. και Κ.Χ. και του Θ.Α., οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπων και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αν και βάσει του αρχικού κατηγορητηρίου η δεύτερη αφορούσε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι επιστάτες της «Βαγγελάτος Α.Ε.» είχαν ανοίξει πυρ εναντίον εργατών γης από το Μπανγκλαντές -τραυματίζοντας 35 εξ αυτών- που ζητούσαν την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών, ενώ -μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης- προκλήθηκε σάλος στο πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν κι εργάζονται οι αλλοδαποί εργάτες στη Μανωλάδα Ηλείας. Μάρτυρες κατηγορίας είναι δεκάδες πρώην «απασχολούμενοι» στις καλλιέργειες της επιχείρησης μετανάστες, οι οποίοι απέφυγαν την απέλαση, επειδή είχαν τραυματιστεί από τα σκάγια των επιστατών. Δεν έτυχαν της ίδιας μοίρας όμως όσοι εργάτες γης δέχθηκαν επίσης επίθεση, αλλά δεν τραυματίστηκαν.

 

Αλληλεγγύη

 

Εξω από τα δικαστήρια το πρωί της περασμένης Παρασκευής είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, σε ένδειξη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, τόσο στα θύματα της επίθεσης όσο και στους εργάτες γης που εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται υπό μεσαιωνικές συνθήκες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Αντίστοιχη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την προσεχή Πέμπτη, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες (17, 18, 19, 26, και 27 Ιουνίου), κατά τις οποίες ορίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης από το δικαστήριο.

 

Την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους οι κ. Χρ. Τσόλκας, Γ. Λαμπρόπουλος, Ντ. Αργυρόπουλος και Αλ. Κούγιας, συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποδώσουν τους πυροβολισμούς στην… κακιά στιγμή, ενώ επισήμαιναν διαρκώς ότι οι εξαγωγές φράουλας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομία της χώρας, δείχνοντας αδιαφορία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες και άγνοια για τα κυκλώματα που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευσή τους. Βέβαια, η άγνοια αυτή δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που οι εντολείς τους κατηγορούνται για τη συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

 

Την Πέμπτη (12/6) η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να συνεχιστεί με την τοποθέτηση της εκπροσώπων της πολιτικής αγωγής, Μωυσή Καραμπεΐδη (μέλους της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και Βασίλη Κερασιώτη (μέλους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες).

 

Χρήστος Δάρμας

 

Scroll to top