10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχουν μπάρμπα στην κυβέρνηση

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ιδιότυπη ασυλία έχουν εξασφαλίσει οι εγκέφαλοι της «Ελληνικός Χρυσός», καθώς ουδείς λογοδοτεί για την παράνομη θεμελίωση εργοστασίου. Αντιθέτως, 15 κάτοικοι πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν για τα επεισόδια του Φεβρουαρίου.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Θρασείς και ατιμώρητοι φαίνεται πως είναι οι «εγκέφαλοι» της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική, αφού, παρά τις παράνομες εργασίες που διαπιστώθηκαν στις 4 του μήνα με τη διάνοιξη δρόμου στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά και παρά την απόπειρα θεμελίωσης εργαστασίου χωρίς οικοδομική άδεια δυο μέρες μετά, ουδείς έχει συλληφθεί ή συρθεί σε δικαστήρια και ανακριτές όπως οι κάτοικοι που κατηγορούνται για σωρεία κακουργημάτων!

 

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία στον χώρο επιθεωρητές της Διεύθυνσης Μεταλλείων, μετά το σταμάτημα των οικοδομικών εργασιών κατ’ εντολήν του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, αφού η Εισαγγελία Χαλκιδικής δεν αναλάμβανε την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης.

 

Την περασμένη Κυριακή, κάτοικοι και αλληλέγγυοι πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές ανέβηκαν στο βουνό Κάκαβος, πραγματοποιώντας μεγάλη πορεία για ακόμη μια φορά ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που ισοπεδώνουν τη φύση και καταστρέφουν το περιβάλλον. Παρ’ ότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και τα σαρδόνια χαμόγελα σεκιουριτάδων της εταιρείας οι οποίοι φαίνεται πως ένιωθαν ισχυροί πίσω από τις σιδερένιες πόρτες και την εξάρτηση των πάνοπλων αστυνομικών.

 

Τα τριάντα αργύρια

 

Γιατί χαμογελούσαν άραγε; Για τα 25.000 τ.μ. καταπράσινου δάσους που αποξήλωσαν οι εργοδότες τους; Ή γιατί κανείς δεν έχει τολμήσει να συλλάβει κανέναν από τους παρανομούντες «εγκεφάλους» γιατί βρίσκονται πολύ ψηλά, κοντά στα «συμφέροντα» που κυβερνούν; Μήπως χαμογελούν τάχα γιατί θεωρούν «ανάπτυξη» τα 30 αργύρια της αμοιβής τους, προκειμένου να προστατεύουν σίδερα, γερανούς και προκάτ κατασκευές που ξεφυτρώνουν στη θέση των κομμένων δέντρων;

 

«Η επιτάχυνση των εργασιών είναι προφανές ότι έχει στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τους κατοίκους τόσο εν όψει της αλλαγής της δημοτικής αρχής όσο και του ενδεχόμενου αλλαγής της κυβέρνησης. Αμεση επιδίωξη της εταιρείας είναι να δημιουργήσει de facto καταστάσεις που θα θεωρηθούν μη αναστρέψιμες» εξήγησε ο νομικός εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, Γιώργος Κυρίτσης.

 

Στο μεταξύ, και ενώ η εταιρεία απολαμβάνει την ιδιότυπη κυβερνητική ασυλία της για κάθε είδους αυθαιρεσία και παρανομία, προθεσμία να απολογηθούν στις 16 και 17 Ιουνίου ζήτησαν και πήραν 15 από τους 22 συνολικά κατηγορουμένους για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής τον Φεβρουάριο.

 

«Φρονηματικές διώξεις»

 

Αρχικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν 20, ωστόσο η ανακρίτρια Πολυγύρου πρόσθεσε ακόμη δύο άτομα έπειτα από στοιχεία που προέκυψαν εναντίον τους. Ηδη το προηγούμενο διάστημα έχουν απολογηθεί εφτά κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 4 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ωστόσο μερικούς μήνες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Ολοι οι κληθέντες σε απολογία είναι μέλη του κινήματος κατά των εξορύξεων και οι δικηγόροι τους κάνουν λόγο για «φρονηματικές» διώξεις, που στοχεύουν στο να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της τοπικής κοινωνίας.

 

Scroll to top