10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σεισμολογική… αυτοδιοίκηση

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Σεισμολογικό εργαστήριο γίνονται τα κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης! Επιταχυνσιογράφοι που μετρούν δονήσεις και κραδασμούς του εδάφους θα τοποθετηθούν σε εννέα δημοτικά κτίρια με στόχο την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση επικείμενου μεγάλου σεισμού.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα της πιλοτικής εφαρμογής συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για επερχόμενους μεγάλους σεισμούς εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το οποίο ετοιμάζει το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Την εγκατάσταση των μηχανημάτων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 10ης έκτακτης συνεδρίασής του, έπειτα από αίτημα του εργαστηρίου. «Το σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση επιταχυνσιογράφων σε κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα είναι συνδεδεμένοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου, οι οποίοι θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση καταγράφοντας διαρκώς τον εδαφικό κραδασμό» εξήγησε ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος.

 

Τα σχετικά δεδομένα που θα καταγράφουν οι ειδικοί αισθητήρες θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συγκεκριμένο εξυπηρετητή στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο – ερευνητικό εταίρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

 

Τα κτίρια όπου πρόκειται να τοποθετηθούν οι επιταχυνσιογράφοι είναι: ΚΕΠ Τριανδρίας, ΚΕΠ Μπότσαρη, ΚΕΠ Θεοφίλου, ΚΕΠ ΟΣΕ, κτίριο Μακρίδη (Πρώην ΣΑΕ), Αρχιτεκτονικό (Αγγελάκη), Κέντρο Ιστορίας, Κέντρο Πολιτισμού, Νέο Δημαρχείο.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top