samaras

10/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σαμαράς: Ταχύτερα βήματα, ίδια ατζέντα

Παρ΄ όλη τη μνημονιακής κατεύθυνσης σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος: «να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντάς τον με τον κίνδυνο «να κατρακυλήσουμε στα χειρότερα».
      Pin It

Ίδιος ο στόχος, πολλές οι τομές που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη διόρθωση των αδικιών. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη πρώτη του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός είπε πως συμβολίζει μία νέα μέρα για τη χώρα και μια νέα φάση εξυγίανσης. Ο κ. Σαμαράς είπε πως μέχρι σήμερα επιτελέστηκε ένα έργο σημαντικό και για αυτό «τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον».

«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, όπως και η κατεύθυνση: Να βγούμε από την κρίση και από τα μνημόνια, να προωθήσουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κυρίως να μπούμε στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως από εδώ και εμπρός θα πρέπει να γίνουν «πολλές αλλαγές και πολλές τομές» προκειμένου να συντελεστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει διόρθωση αδικιών. «Θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας… θα ισχύσουν μία σειρά από σημαντικές αλλαγές, ήδη από τον Ιούλιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Σας θέλω μάχιμους, σε ετοιμότητα», είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους υπουργούς και υφυπουργούς, συμπληρώνοντας πως, ως κυβέρνηση, «δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να καλύψουμε, δεν ξεχνάμε τους πολίτες και τις δεσμεύσεις μας».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντάς τον με τον κίνδυνο «να κατρακυλήσουμε στα χειρότερα».

Καλή συνέχεια στους υπουργούς ευχήθηκε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα».

«Η Ελλάδα βγαίνει από μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας και αυτός επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος να ενώσουμε ξανά το έθνος, κόντρα σε αυτούς που επενδύουν στην πόλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η ορκωμοσία

Ορκίστηκε, νωρίτερα σήμερα (Τρίτη) η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της Δευτέρας. Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στις 15.30, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και παρουσία του πρωθυπουργού.

 

Πώς επιλέχθηκαν οι νέοι υπουργοί 

Το στίγμα του κυβερνητικού σχήματος, το νήμα που συνδέει τα πρόσωπα και η πολιτική στόχευση είναι ακόμη υπό αναζήτηση. Στο πεδίο της Οικονομίας ο διάδοχος του Γ. Στουρνάρα, καθηγητής Γκ. Χαρδούβελης, δηλοί προς τους δανειστές και εταίρους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις. Το μήνυμα ενισχύει και η παραμονή του Γ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας και του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τρεις κομβικές θέσεις για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων του μνημονίου αποτέλεσαν τις προηγούμενες ημέρες θέμα συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο. Στη διατήρηση των ισορροπιών ρόλο έπαιξε και η τρόικα, διαμηνύοντας όλο αυτό το διάστημα ότι δεν θέλει εκπλήξεις στα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Είναι ενδεικτικό δε το γεγονός ότι στα άλλα δύο υπουργεία που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική πολιτική, στο ΥΠΕΚΑ και στο υπουργείο Μεταφορών, είχε προαναγγελθεί η παραμονή του Γ. Μανιάτη και του Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ενώ η αποχώρηση του Κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται με την τοποθέτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως προς τις υπόλοιπες επιλογές του πρωθυπουργού πρυτάνευσαν τα εξής στοιχεία:

Πρώτα απ΄ όλα ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου, για αυξημένη συμμετοχή (με έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς περισσότερους) στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στη λογική αυτή εντάσσονται και οι επιλογές βουλευτών από τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά (Ντινόπουλος, Γιακουμάτος, Παπακώστα) για την αποκατάσταση των γεφυρών της Ν.Δ. με τους ψηφοφόρους της Αθήνας και της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη για να συγκινήσει το γυναικείο εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ..

Το νέο σχήμα έχει 46 μέλη, τέσσερα περισσότερα από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Στην κυβέρνηση μπαίνουν 17 νέα πρόσωπα, οκτώ υπουργοί, ένας αναπληρωτής υπουργός και οκτώ υφυπουργοί.

 

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης: 

Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός : Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Άμυνας

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης

Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας

Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

Υφυπουργός: Αντώνιος Μπέζας

Yφυπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Γιώργος Καρασμάνης

Αναπληρωτής υπουργός: Πάρης Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Βασίλειος Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Υπουργός: Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας

Δημήτρης Σταμάτης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  

Σοφία Βούλτεψη

 

 

Σχετικά θέματα:

efsyn.gr 

efsyn.gr

Scroll to top