Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση Ακης Φάντης

 

Στην ανάγκη για ενεργότερο συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε στη Λευκωσία ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, με την ευκαιρία της λήξης στο τέλος του μήνα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

 

Μιλώντας ενώπιον των πρέσβεων και ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως η ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού γίνεται ακόμη εντονότερη κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναπτύσσει τις σκέψεις και τις θέσεις της σε ό,τι αφορά τη λύση.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη, ακούγοντας τις θέσεις που διατυπώνει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι και κατά τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, επισήμανε την ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών για άσκηση πιέσεων επί της τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποδεχθεί την εμπλοκή της Ε.Ε.

 

Σημείωσε δε πως ο ίδιος πρότεινε να γίνει τεχνική επιτροπή για θέματα Ε.Ε., υιοθετώντας έτσι μια ιδέα που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απέρριψε την πρόταση αυτή. Ακόμη, επισήμανε την ευθύνη που έχουν και ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα αυτό, αφού, όπως τόνισε, κάποιοι δήλωναν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διευκολύνει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

 

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα και τώρα αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτό είναι λάθος», είπε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να βρουν μια λύση που να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και όχι το αντίθετο, δηλαδή η λύση του Κυπριακού να γίνει πρωτογενές δίκαιο και η Ε.Ε. να αποδεχτεί παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.

 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε την ίδια τη λειτουργία της Ε.Ε. και τη λήψη αποφάσεων από αυτήν.

 

Scroll to top