11/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέρδη παρά τη μείωση της κίνησης κατέγραψε το «Ελ. Βενιζέλος»

Η ανοδική τάση στην τουριστική αγορά της Ευρώπης παρέσυρε και την Αθήνα σε σταδιακή ανάκαμψη ως ταξιδιωτικό προορισμό.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Σε κερδοφορία διατηρείται και το 2013 η εταιρεία του «Ελ. Βενιζέλος» παρά τη μείωση εσόδων κατά 3,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η διοίκηση του αεροδρομίου προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 65,1 εκατ. ευρώ στους μετόχους, από το οποίο το 55% θα πάει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 45% στους ιδιώτες επενδυτές, τον φορέα των Καναδών ασφαλισμένων και την οικογένεια Κοπελούζου.

 

Τα κέρδη προ φόρων, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για το 2013, έφτασαν τα 93,9 εκατ. έναντι 97,5 εκατ. το 2012, ενώ πτώση καταγράφεται και στα λειτουργικά έσοδα τα οποία διαμορφώθηκαν στα 311,8 εκατ. (338,8 εκατ. το 2012). «Νοικοκύρεμα» επιτεύχθηκε στις λειτουργικές δαπάνες, που μειώθηκαν κατά 10,2% και ανήλθαν στα 108,4 εκατ., έναντι 120,7 εκατ. το 2012. Τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά, δεδομένου ότι την περασμένη χρονιά το ελληνικό ΑΕΠ υπέστη και νέα μείωση (3,9%), ενώ ο δείκτης ιδιωτικής κατανάλωσης έπεσε κατά 6%. Πρόκειται για δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τα διαθέσιμα των Ελλήνων για ταξίδια. Στα μείον περιλαμβάνεται και η αποχώρηση των Κυπριακών Αερογραμμών (Cyprus Airways).

 

Η κίνηση του αεροδρομίου το 2013 χαρακτηρίστηκε από περιορισμένη μείωση της τάξης του 3,20% στον όγκο των επιβατών, ενώ ο αριθμός κινήσεων αεροσκαφών μειώθηκε κατά 8,40%. Το «φρένο» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές αποδίδεται σε δύο παράγοντες:

 

Τη σταδιακή ανάκαμψη της Αθήνας στον κατάλογο των δημοφιλών τουριστικών προορισμών στην εσωτερική αγορά. Η μικρή αυτή αλλαγή συνδέεται με την ανοδική τάση στην τουριστική αγορά της Ευρώπης.

 

Την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, που οριστικοποιήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου και θεωρείται σημαντική εξέλιξη για την αεροπορική αγορά της Αθήνας.

 

Αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και της πληρότητας των δρομολογίων παρουσίασε η EasyJet τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Μάιο του 2013, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει η εταιρεία το τελευταίο δωδεκάμηνο. Από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα προκύπτει ότι τον Μάιο του 2014 η εταιρεία εξυπηρέτησε 6,054 εκατ. επιβάτες, 7,9% περισσότερους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ η πληρότητα των δρομολογίων έφτασε το 89,4% έναντι 88,1% πέρυσι. Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 με την εταιρεία ταξίδεψαν 62,8 εκατ. άτομα, 4,6% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Στο ίδιο διάστημα η πληρότητα των πτήσεων παρουσίασε ελαφρά βελτίωση και διαμορφώθηκε στο 89,9% από 89,2%.

 

Χθες έγινε γνωστό ότι άλλη μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία επανήλθε με δρομολόγια από το «Ελ. Βενιζέλος». Πρόκειται για τη Singapore Airlines, που έως τις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιεί δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Σιγκαπούρη, η οποία είναι σημαντικός σταθμός προς την Αυστραλία και τη νοτιοανατολική Ασία.

 

Scroll to top