12/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Τα καλύτερα λόγια είπε ο απελθών υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παράδοση του υπουργείου στον Γκίκα Χαρδούβελη, για τον απελθόντα υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. Σπάνια συναντά κανείς τοιούτου είδους αυτοταπείνωση, υπουργός να επαινεί υπουργό με τόση γενναιοψυχία, ακόμα και αν πρόκειται περί του ιδίου προσώπου, στα πρότυπα της ταυτοπροσωπίας: Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκάλεσε η σκληρή «αυτοκριτική του», σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.», όπου «αναγνώρισε ότι χρειάστηκε να πάρει μέτρα που κανένας υπουργός δεν θα ήθελε να πάρει»∙ κάτι που ίσως συνιστά πράξη θάρρους ή αναίδειας, πάντως δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτοκριτική.

 

Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω ότι ο απελθών υπουργός ήταν διαφωτιστικός, αμερόληπτος και μετριόφρων ως προς τα χιλιόμετρα, τις ώρες πτήσης και τις ώρες συσκέψεων που πραγματοποίησε κατά την υπουργία του: 76 συσκέψεις, διάρκειας 252 ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας, 46 ταξίδια εντός/εκτός (και εναλλάξ;) Ελλάδος, το όλον 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων (τουτέστιν πέντε φορές ο γύρος της Γης) και, ακόμα, 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτός δεν ήταν υπουργός, ήταν κάτι μεταξύ Σεβάχ Θαλασσινού, Ιπτάμενου Ολλανδού και Σπάιντερμαν.

 

Με τόση δραστηριότητα είναι κατανοητό ότι λησμόνησε να αναφερθεί σε υποδεέστερους τομείς της οικονομίας (της λιτότητας), όπως: οι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνεργοι ή τα 67 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς το Δημόσιο. Είπε όμως και κάτι εξόχως προβληματικό: ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας, 2010-1014, αναλογούν στο 30% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ), διά των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα από 25 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 4 δισ. (αν καλά κατάλαβα, δώσαμε 60 και πήραμε πίσω 21!). Οθεν στην παραίνεση του κ. Στουρνάρα προς τον διάδοχό του κ. Χαρδούβελη «να φυλάξει τις Θερμοπύλες των επιτευγμάτων…», εκτός από τους Μήδους, υπενθυμίζω, υπήρχε και ο Εφιάλτης…

 

Scroll to top