12/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

 

Ενηλικιώθηκε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, ο καθιερωμένος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός, που αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Το σύνθημα του φετινού 18ου Φεστιβάλ είναι «Να σβήσουμε τα σύνορα, να νικήσουμε το φόβο, να μη γίνει ο κόσμος φυλακή» και το «ραντεβού» δίνεται για τις 4, 5 και 6 Ιουλίου. «Με μουσική, συζητήσεις, θέατρο, χορό, εικαστικά, δρώμενα, ντόπιοι και μετανάστες, στέλνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, την πολιτική της εξαθλίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………….

 

„ «Δεν περισσεύει κανείς»

 

Την αντίδραση του απερχόμενου δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στον Δήμο Πειραιά η μελέτη αξιολόγησης έδειξε ότι εργάζονται 1.553 άτομα και από αυτά περισσεύουν 155, τα οποία πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα. «Στον Δήμο Πειραιά δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος», «τα στοιχεία που αναφέρονται στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα», είπε ο απερχόμενος δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο είναι 1.014 μόνιμοι και 268 αορίστου χρόνου και όχι 1.553. «Αρα, όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από την αναλογία πληθυσμού και προσωπικού που υπήρχε ως κριτήριο», υπογράμμισε.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………

 

„ Απολύσεις

 

Την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η αναζήτηση των «θυμάτων» θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου συστήματος «αξιολόγησης» υπαλλήλων με την καθιέρωση της ποσόστωσης. Υπενθυμίζεται ότι το 15% των βαθμολογούμενων με «κάτω από τη βάση» αντιστοιχεί σε έναν αριθμό περίπου 80.000 υπαλλήλων. Με το δίλημμα «απολύστε υπαλλήλους ή κόψτε μισθούς και συντάξεις», που τίθεται από την τρόικα, στρώνεται στην κυβέρνηση ο δρόμος για την ενεργοποίηση των κατάλληλων αυτοματισμών.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………..

 

„ Το αφεντικό

 

Αρχισε το… πριόνισμα των νέων υφυπουργών στο υπουργείο Εργασίας… Δείχνοντας τα δόντια του ο κ. Βρούτσης συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη όλων των υψηλόβαθμων στελεχών των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των μηχανισμών για να ελεγχθεί την καλοκαιρινή περίοδο η αγορά εργασίας. Ομως, ως εκ θαύματος, ο κ. Βρούτσης δεν κάλεσε τους νέους υφυπουργούς Αντ. Μπέζα και Ι. Πλακιωτάκη! Στον κόσμο του κ. Βρούτση ο αποκλεισμός σημαίνει κλάδεμα αρμοδιοτήτων ή αλλιώς δείχνω ποιος είναι το αφεντικό…

 

Τζ.Ρ.

 

…………………………………………

 

„ Ευρωεκλογές

 

Ο δαίμων των υπολογιστών χτύπησε την εφημερίδα μας αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η Ελιά (ΠΑΣΟΚ κ.ά.) δεν εμφανίζεται στον συγκεκριμένο πίνακα, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παράλειψη. Παρακάτω δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα του κόμματος σε απόλυτους αριθμούς σε ορισμένες χαρακτηριστικές κάλπες: Βρυξέλλες (σύνολο) 107, Παρίσι 25, Βερολίνο 13, Μόναχο 75, Ντίσελντορφ 38, Φρανκφούρτη 111, Λονδίνο 25, Ρώμη 11 και Λουξεμβούργο 38. Η Ελιά στις 51 κάλπες του εξωτερικού έλαβε 8,29% σε σύνολο 10.096 ψηφισάντων.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………..

 

„ Εκφοβισμός

 

Τέταρτη στην Ευρώπη σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 1ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, που γίνεται στην Αθήνα. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένας στους τρεις μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού και ένας στους δύο έχει γίνει μάρτυρας τέτοιου περιστατικού. Το Χαμόγελο του Παιδιού, που συντονίζει το Δίκτυο, δέχτηκε πέρσι 500 κλήσεις και 31 emails για θέματα εκφοβισμού. Ωστόσο, ΛΟΑΤ οργανώσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το συνέδριο, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, το Χαμόγελο του Παιδιού για ρατσιστική στάση απέναντι στους Ρομά, εξαιτίας των χειρισμών του στο θέμα της μικρής Μαρίας.

 

Δ.Αγγ.

 

……………………………………..

 

„ Τον ξήλωσαν…

 

Η τελευταία πινελιά της Ζέττας Μακρή στο… έργο της στο υπουργείο Υγείας, λίγο πριν από την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, ήταν η τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ του Γιώργου Δαραβίγκα, πρωταγωνιστή των εκπομπών «Ερωτοδικείο», «Εθνικά Μπούτια» κ.ο.κ. H απόφασή της αυτή εξόργισε τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες ξήλωσε τον νέο αντιπρόεδρο πριν κλείσει εικοσιτετράωρο από την έκδοση του ΦΕΚ της τοποθέτησής του. Εργα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δύο ημέρες πριν πάρει την άγουσα…

 

Ντα.Β.

 

………………………………………..

 

„ Ορφάνεψε

 

Παράδοση – παραλαβή χθες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τον απερχόμενο υπουργό, Θόδωρο Καράογλου, εμφανώς συγκινημένο να δηλώνει ότι αισθάνεται «χαρμολύπη». «Καταθέσαμε την ψυχή μας», είπε. «Δεν παραλάβαμε τίποτε κι έπρεπε να το ξαναστήσουμε από την αρχή». Εφυγε ο Καράογλου και το υπουργείο έμεινε… Ορφανό!

 

Ν.ΦΩΤ.

 

……………………………………..

 

„ Ομοιότητες

 

Αν γινόταν να μην ξεχνάμε αυτά που διαδραματίζονταν πριν από μερικές δεκαετίες… Πόσες ομοιότητες θα βρίσκαμε με γεγονότα σημερινά: Σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, τερματίστηκε μια μεγάλη για την εποχή πανεργατική απεργία, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου (είχε διαρκέσει οκτώ ημέρες, χρονικό διάστημα εντυπωσιακό για την εποχή). Την ίδια ημερομηνία, 22 χρόνια αργότερα (το 1975), ο πρωθυπουργός που είχε «διαδεχθεί» τον Παπάγο, ευθύς μετά τον θάνατό του στις 4 Οκτωβρίου 1955, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπέβαλε την αίτηση ένταξής μας στην ΕΟΚ. Την ίδια ημερομηνία, το 1987 υπήρξε γεγονός καθολικής χαράς. Η Εθνική μπάσκετ νίκησε 81-77 την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 30 πόντους!

 

Ν.Γ.

 

…………………………………….

 

„ Ο Κοροβέσης στη Θεσσαλία

 

Οι «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση ταξιδεύουν σε θεσσαλικές πόλεις παρέα με τις «Παράπλευρες καθημερινές απώλειές» του και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Πρόκειται για το πρώτο και το πιο πρόσφατο πόνημα ενός πνευματικού ανθρώπου που με τα βιβλία και την αρθρογραφία του εμπλουτίζει την πολιτική σκέψη συμβάλλοντας δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του με το κοινό έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη 12/6 ώρα 20.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δημαρχείου Τρικάλων. Παρασκευή 13/6 ώρα 20.00 στον Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33, Βόλος. Σάββατο 14/6, ώρα 20.00, στον χώρο «Paratodos», Φαρμακίδου 4, Λάρισα. Κυριακή 15/6 ώρα 19.30 στο Γιασεμί, Πλατεία Λαού, Φάρσαλα.

 

ΔΕΝ

 

……………………………………

 

„ «Οι Μπόμπιρες»

 

Ποιος είπε πως η γενιά που γεννήθηκε μετά το 2000, η γενιά που χρησιμοποιεί iPad, iPhone, iPod, διαβάζει μόνο σε οθόνες κάθε μεγέθους; Οι μαθητικές εφημερίδες έρχονται να διαψεύσουν αυτή την αντίληψη. Πριν από κάποιους μήνες, μας επισκέφτηκαν, εδώ στην εφημερίδα, τα εκτάκια του 15ου Δημοτικού Ηλιούπολης, για να μας γνωρίσουν και να τους δώσουμε τα «φώτα» μας για τη δημιουργία ενός μαθητικού εντύπου. Οπως φάνηκε, δεν έμειναν στα λόγια. Δουλεύοντας συλλογικά, με κέφι και φαντασία, με την άοκνη βοήθεια των δασκάλων τους, έφτιαξαν τη μαθητική εφημερίδα «Οι Μπόμπιρες», που, αντίθετα με τον τίτλο της, περιλαμβάνει θέματα κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, βιβλιοπαρουσιάσεις, ποιήματα, συνταγές και ανέκδοτα. Αυτό, λοιπόν, είναι το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας τους για την τρέχουσα σχολική χρονιά, φτιαγμένο από προσεχώς γυμνασιόπαιδα, κι εμείς (που βάλαμε το μικρότερο λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια), τους ευχόμαστε επιτυχίες – και στο εντυπάκι και στις καινούργιες προκλήσεις που έρχονται με… φόρα στο Γυμνάσιο.

 

ΛινΚ

 

………………………………………..

 

Ευρωομάδα Αριστεράς

 

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), που αριθμεί πλέον 52 ευρωβουλευτές, από 35 που είχε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Στις νέες προσθήκες της ευρωομάδας συμπεριλαμβάνονται το Podemos από την Ισπανία, η «Λίστα Τσίπρα» από την Ιταλία, το Bildu από τη Χώρα των Βάσκων, τα δύο φιλοζωικά κόμματα από τη Γερμανία και την Ολλανδία και ο Λιουκ Φλάναγκαν, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία. Παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την ευρωομάδα, αυτή πλέον έχει για την ώρα ξεπεράσει τους Πράσινους, που αριθμούν 49 ευρωβουλευτές.

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top