13/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μητρώο Πολιτών

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα σύννεφα από την έκθεση του ΔΝΤ και να λάμψει ο γαλανός ουρανός (μας ξεθέωσε στη βροχή ο Ιούνιος) της… πραγματικής οικονομίας (ούτε μέρα άνεργος δεν έμεινε ο Γιάννης Στουρνάρας, να δει τη γλύκα!), να πούμε κάτι για το Μητρώο Πολιτών. Το οποίο («Καθημερινή» 1/6) είναι «σύστημα που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες για όλους ψηφιοποιημένες». Ωστε να μη χρειάζεται να μπαίνουμε στη δοκιμασία της ουράς μπρος σε κάποιο δημοτολόγιο (έχω μπλέξει, μήνες τώρα, με τους… τυραννόσαυρους της ημεδαπής γραφειοκρατίας και άκρη δεν βγάζω∙ μέχρι προθεσμίες χάνω εξαιτίας τους και, στο μεταξύ, αλλάζουν τα δικαιολογητικά! Ακόμα και πιστοποιητικά έγγραφα που, έως το τέλος του ’13 γινόντουσαν δεκτά ως ηλεκτρονικά αντίγραφα, τώρα πρέπει να στήνεσαι στην ουρά για να τα παραλαμβάνεις… χειρόγραφα!).

 

Κάτι ανάλογο λέει η «Καθημερινή»: «Ως γνωστόν, εν έτει 2014, αυτή η διαδικασία (διακίνησης-παραλαβής εγγράφων) εξελίσσεται με τη… φυσική μεταφορά από χέρι σε χέρι». Με το Μητρώο Πολιτών λοιπόν θα δηλώνονται μόνο γεννήσεις, θάνατοι και γάμοι ή διαζύγια στα ληξιαρχεία και όλες οι άλλες πληροφορίες θα εντάσσονται στο σύστημα αυτομάτως. Ομως (πάντα αυτό το… όμως), εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο. Το οποίο Μητρώο Πολιτών εντάχθηκε μεν ως έργο το 2009, αλλά μόλις το 2012 έγιναν οι προκηρύξεις, με πρόβλεψη να ολοκληρωθεί το 2015.

 

Είθε! Διότι μέχρι το 2015, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Και καλά να ζει. Αν όμως πεθάνει, την έβαψαν οι επιζώντες συγγενείς! Τέλος πάντων, για τόσα εκατομμύρια ώρες και τόσες χιλιάδες ζωές που σπαταλήθηκαν άδοξα στους… πολέμους χαρακωμάτων της γραφειοκρατίας, ένας χρόνος, κομμάτια να γίνει∙ μην είμεθα υπερβολικοί! Αρκεί να μη μείνει το έργο μεσοστρατίς, όπως τόσα στο παρελθόν, που αν τα είχαμε σε τόμους, θα… φτιάχναμε παράρτημα στη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτά τα «ημι-» φοβάμαι: ημί-μετρα, ημι-υπαίθριοι, ημί-φως, ημι-μαθείς…

 

Scroll to top