13/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα εμφανίζουν για αρκετά αλλά στην πράξη είναι λίγα

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου στον διαγωνισμό γαι τις ψηφιακές συχνότητες - Αν είναι έτσι, υπάρχει μια πρόταση που, αν την αποδεχτεί ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, θα είναι εξόχως συμφέρουσα.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου στον διαγωνισμό για τις ψηφιακές συχνότητες.

 

Υπεραρκετά

 

Δηλαδή, θεωρεί υπεραρκετά τα 16 εκατ. ευρώ με τα οποία η Digea, ο μοναδικός πάροχος δικτύου και μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό (sic!), πήρε για 15 χρόνια τη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Με άλλα 2 εκατ. ευρώ ανέλαβε και τις συχνότητες των περιφερειακών σταθμών.

 

Ας κάνουμε λοιπόν μια παραδοχή (κι ας μην είναι εμφανέστατα έτσι) ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει απόλυτο δίκιο. Υπό τις παρούσες συνθήκες τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αντί για το 1 με 1,5 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να δίνει ετησίως το καθένα, τώρα πρέπει όλα μαζί να δώσουν μέσα σε 15 χρόνια 16 εκατ. ευρώ συνολικά. Και αυτά για τις επτά (τόσα είναι για την ώρα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) συχνότητες και όχι για τις 16 που διαθέτει πλέον η Digea και θα μπορεί να τις νοικιάζει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

 

Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε σημαίνει ότι όλα μαζί τα κανάλια θα πληρώνουν ετησίως περίπου 1.067.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 155.000 ευρώ τον χρόνο το καθένα, ή αλλιώς περίπου 13.000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς τα κανάλια για τη μεταφορά του σήματός τους πανελλαδικά πρέπει να πληρώνουν κάτι λιγότερο από 450 ευρώ ημερησίως!

 

Αν αυτό είναι αποδεκτό (εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου) για τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο ως προς τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τις εφημερίδες καθώς κάνοντας χρήση δημόσιου αγαθού μπαίνουν με το έτσι θέλω στα νοικοκυριά, τότε θα πρέπει να αποδεχτεί και τη δική μας οικονομική πρόταση, η οποία είναι και πιο συμφέρουσα…

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» πουλάει καθημερινά περίπου 10.000 φύλλα (πολύ λιγότερα από τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές στους οποίους απευθύνονται και εκμεταλλεύονται διαφημιστικά τα κανάλια) συνυπολογίζοντας και την έκδοση του Σαββατοκύριακου. Του προτείνουμε λοιπόν να αναλάβει τα έξοδα διανομής της εφημερίδας μας (με μια συμφωνία α λα Digea και με όποιο πρακτορείο διανομής εφημερίδων επιλέξει) κι εμείς καθημερινά θα καταβάλλουμε όχι όσα θεωρεί ότι είναι υπεραρκετά για τη διανομή του σήματος ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας αλλά υπερδιπλάσιο ποσό! Θα καταβάλλουμε δηλαδή καθημερινά 1.000 ευρώ, αρκεί να μας εγγυηθεί ότι, όπως τα κανάλια εθνικής εμβέλειας φτάνουν (σχεδόν) σε κάθε γωνιά της χώρας, το ίδιο θα εξασφαλίσει και για την εφημερίδα μας.

 

Υπερδιπλάσιο ποσό

 

Εμείς θα αποδίδουμε υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που αποδίδουν τα κανάλια και θα είμαστε και απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς θα έχουμε άμεσα μείωση εξόδων, τουλάχιστον ως προς τη διανομή, 22%. Κάτι τέτοιο στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, και ειδικά για μια συνεταιριστική εφημερίδα όπως η δική μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

 

Κι όπως και να το κάνουμε, με μια τέτοια κίνηση ο κύριος υφυπουργός θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του (περί διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου) και θα έχει συμβάλει και στον πλουραλισμό της ενημέρωσης, που είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Για να δούμε την αίσθηση του χιούμορ του κυρίου υφυπουργού…

 

[email protected]

 

Scroll to top