ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Οι διαφορές είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και εμφανέστερες, μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η Κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι κατάφερε να υπερισχύσει στην πλειοψηφία των δήμων, αλλά έχασε πόλεις που θεωρούνταν κατά παράδοση προοδευτικές, όπως την Περούτζια- στην οποία εξελέγη o τριανταπεντάχρονος κεντροδεξιός υποψήφιος, και το Λιβόρνο της Τοσκάνης, όπου εξελέγη δήμαρχος του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
«Η αιτία των μεμονωμένων αυτών αρνητικών αποτελεσμάτων είναι σαφής. Δεν καταφέραμε, ακόμη, να ανανεώσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα και σε τοπικό επίπεδο, με την αποτελεσματικότητα που απαιτείται», σχολίασαν, αμέσως, στενοί συνεργάτες του Ρέντσι.
Κάτι που σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι οι νίκες, όπως στις ευρωεκλογές, οφείλονται στην επιρροή και στη γραμμή του τριανταεννιάχρονου Ιταλού πρωθυπουργού. Η όποια ήττα, αντιθέτως, στους εσωκομματικούς αντιπάλους του.
Οι «πεφωτισμένοι»
Η λογική αυτή άρχισε να γεννά αμφιβολίες σε αρκετούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρχουν, σε ένα κόμμα, οι διαρκώς σφάλλοντες και οι μονίμως «πεφωτισμένοι». Οι αμφιβολίες αυτές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, με μια «υποχρεωτική απομάκρυνση» που φέρεται να αποφάσισε ο ίδιος ο Ρέντσι. Ο Κοραντίνο Μινέο, πρώην διευθυντής του ειδησεογραφικού καναλιού Rainews και νυν κεντροαριστερός γερουσιαστής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Γερουσίας της Ρώμης. Ο Μινέο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μη στηρίξει την εκλογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και για τον λόγο αυτό κρίθηκε, ουσιαστικά, επικίνδυνος και αντικαταστάθηκε με λιγότερο ατίθασο συνάδελφό του.
Μέσα σε λίγες ώρες, δεκατρείς γερουσιαστές των Δημοκρατικών -οι οποίοι δεν ανήκουν στην εσωκομματική πλειοψηφία του Ρέντσι- αποφάσισαν να «παυθούν», προσωρινά, από τα καθήκοντά τους, καταγγέλλοντας ότι «καταστρατηγούνται οι αρχές του Συντάγματος».
«Δεν έλαβα το 41% στις ευρωεκλογές για να αφήσω τη χώρα στα χέρια του κυρίου Μινέο», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Αντιφρονούντες»
Η σχετική συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος προμηνύεται θυελλώδης, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί, σύντομα, και ο αριθμός των «αντιφρονούντων» βουλευτών και γερουσιαστών. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης διαθέτει αναμφίβολα επικοινωνιακό ταλέντο και κέρδισε με εντυπωσιακό τρόπο την αναμέτρηση με τον Γκρίλο στις ευρωεκλογές.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορεί να λειτουργεί σαν να μην πρέπει ποτέ να διατυπώνονται αντίθετες απόψεις, σε ευαίσθητα μάλιστα και περίπλοκα θέματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και η αλλαγή του καθεστώτος της Γερουσίας.
Υπάρχει, παράλληλα, και το κοινωνικό μέτωπο: ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να εγκρίνει την υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, εντός εκατό χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής τους, όπως και τη μείωση κατά 50% των αδειών για τους συνδικαλιστές.
Τους επόμενους μήνες, δε, θα γίνουν αισθητές και οι περικοπές σε κύριους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πολλά θα εξαρτηθούν -σε ό,τι αφορά την αντίδραση των πολιτών- από το αν η Ιταλία καταφέρει, τελικά, να μπει στον δρόμο της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης. Από το αν η κατανάλωση ξαναρχίσει να αυξάνεται και η ανεργία, παράλληλα, να μειώνεται αισθητά.
Προς το παρόν, όμως, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες: η κυβέρνηση για το ΑΕΠ του 2014 είχε προβλέψει αύξηση 0,5%. Το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο Istat μάς λέει τώρα ότι, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν θεαματικά, η Ιταλία θα παραμείνει στο μείον 0,2%.