Pin It

Στην «κούρσα» της αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου εντάχθηκε από χθες και η ΓΑΙΑΟΣΕ, η θυγατρική του ομίλου του ΟΣΕ που διαχειρίζεται ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 100.000 ακίνητα, από τα οποία εκμισθώνει περίπου 500. Η εταιρεία περιμένει ώς τις 11 Ιουλίου μη δεσμευτικές προσφορές από επίδοξους επενδυτές για το διεθνές εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο. Η θεσμοθέτησή του, με αυξημένους όρους δόμησης, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Logistics που ατύχησε λόγω του προώρου κλεισίματος της Βουλής. Η κυβέρνηση όμως επείγεται, αφού υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα δοθεί ως «αντίδοτο» στην COSCO σε περίπτωση που δεν πάρει το νέο κομμάτι του ΟΛΠ.

 

Το πρόγραμμα για το Θριάσιο σέρνεται εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τα έργα για τον κεντρικό εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ και την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι, που καρκινοβατούσαν την τελευταία δεκαετία. Πέρα από τα έτοιμα κτίρια, προβλέπεται η δημιουργία πολυσυγκροτήματος σε έκταση 1.450 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 588 στρέμματα ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ όπου δρομολογείται με ειδική ρύθμιση η δόμηση 235.000 τετραγωνικών για εμπορευματικούς χώρους, εγκαταστάσεις διανομής εμπορευμάτων, εμπορικά κέντρα και γραφεία.

 

Η εταιρεία έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και περιμένει προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους είτε για μακροχρόνια μίσθωση, τουλάχιστον 30 χρόνων, είτε για συνεργασία στην κατασκευή και λειτουργία του συνόλου ή μέρους χώρων με τη μορφή ΣΔΙΤ.

 

Χ.ΤΖ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εμφύλιος μεταξύ σωματείων στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ

 

Σε εμφυλιοπολεμικές συνθήκες μεταξύ των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ διεξάγεται από χθες το εξ αναβολής εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

 

Το πρωτοβάθμιο σωματείο που καλύπτει 16.000 εργαζόμενους στη ΔΕΗ οδεύει πλέον διασπασμένο στη «μητέρα όλων των μαχών», όπως χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές την προσπάθεια να μην περάσει το νομοσχέδιο σαλαμοποίησης της Επιχείρησης με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

 

Χθες αποβλήθηκαν από το συνέδριο 6 από τα μεγαλύτερα σωματεία της ΔΕΗ που εκπροσωπούν τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους (ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, Πανελλήνιος Σύλλογος Καταμετρητών, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυλάκων, Σωματείο Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης και Εργατική Αλληλεγγύη Πτολεμαΐδας) καθώς δεν θεωρήθηκαν «ταμειακώς εντάξει» επειδή δεν συναίνεσαν στον υπερ-τριπλασιασμό των εισφορών προς τη ΓΕΝΟΠ (στο 1,65 ευρώ από 0,53 ευρώ ανά εργαζόμενο) που θα παρακρατούνται πλέον απευθείας από τη ΔΕΗ.

 

Η αύξηση αυτή έχει κριθεί απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του 1,3 εκατ. ευρώ που βαρύνει τη ΓΕΝΟΠ μεταξύ άλλων από το δάνειο των 500.000 ευρώ που της χορήγησε ΔΕΗ.

 

Τα σωματεία που αποβλήθηκαν υπέβαλαν αγωγή θεωρώντας αντικαταστατική την αποπομπή τους από το συνέδριο, ενώ σήμερα προτίθενται να υποβάλουν ασφαλιστικά μέτρα.

 

Β. Γεώργας

 

 

Scroll to top