Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο Σαμαράς, αντί να σκίσει τα μνημόνια, κομματιάζει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που διαθέτει». Ετσι συνοψίζουν στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και το οικονομικό πεδίο, λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας πως «είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι ο πρωθυπουργός υλοποιεί πιστά τις εντολές για ακόμα σκληρότερη πολιτική λιτότητας». Αυτή η θεώρηση ενισχύεται, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τέσσερα κομβικά συμβάντα, που δείχνουν εξάλλου ότι η κυβέρνηση «δεν θα δείξει την παραμικρή αντίσταση στις ορέξεις των δανειστών».

 

Η έκθεση του ΔΝΤ, εκτός του μεγάλου δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού που προβλέπει (7,5 και 12,6 δισ. αντίστοιχα), επιχειρεί να επιβάλει νέες περικοπές και νέα απορρυθμιστικά μέτρα στα εργασιακά, λένε κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις που ασκεί το Ταμείο στην κυβέρνηση θα οδηγήσουν πιθανότατα σε νέο μνημόνιο και νέα σειρά δανείων. «Και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την πολυθρύλητη αλλαγή πολιτικής που υπόσχεται η κυβέρνηση» προσθέτουν χαρακτηριστικά. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μάλιστα ότι η διαδοχή στο υπουργείο Οικονομικών υπηρετεί πιστά αυτή τη στρατηγική.

 

«Κλώνος του Στουρνάρα»

 

Κύκλοι της Κουμουνδούρου περιγράφουν τον Γκίκα Χαρδούβελη ως «ιδεολογικό και επιστημονικό κλώνο του Στουρνάρα», καθώς και οι δύο κατάγονται «από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη», είχαν παράλληλη πορεία ως στελέχη σε μεγάλες τράπεζες, ενώ αμφότεροι από την αρχή της κρίσης θεώρησαν το μνημόνιο “ευλογία”, ανταγωνιζόμενοι ποιος θα δώσει τα ισχυρότερα διαπιστευτήρια στην πολιτική της ακραίας λιτότητας».

 

«Δεν χρειάζεται όμως κανείς να αμφιβάλλει για τις επερχόμενες επιλογές του Μαξίμου» λένε τα ίδια στελέχη, που αναδεικνύουν την επιστολή του πρωθυπουργού, του Γιάννη Στουρνάρα, τότε ΥΠΟΙΚ και σήμερα επικεφαλής της ΤτΕ, και του Γιώργου Προβόπουλου, στο ΔΝΤ. «Η επιστολή είναι λακωνική και απόλυτα ουσιώδης» λένε στην Κουμουνδούρου. «Και οι τρεις υπογράφοντες με ύφος απολογητικό διαμηνύουν στους δανειστές ότι, όπως εφάρμοσαν τα απάνθρωπα προγράμματα μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουν και στο μέλλον, χωρίς καμία παρέκκλιση».

 

Πέραν πάντως των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι ακόμα και τώρα οι κυβερνώντες και οι δανειστές δεν δείχνουν την παραμικρή πολιτική ευθιξία να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. «Ο Στουρνάρας έκανε μυστικά ραντεβού με τη Λαγκάρντ και τον Τόμσεν λίγο μετά τις ευρωεκλογές, και όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, οι τρεις συμμετέχοντες άρχισαν τις “κουτοπονηριές”» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και επισημαίνουν για ακόμα μια φορά ότι «η νεοφιλελεύθερη πολιτική πάει χέρι χέρι με τον ευτελισμό του δημόσιου λόγου και της δημοκρατικής λειτουργίας».

 

Scroll to top